Hlavní obsah

Po 27 letech za mřížemi prokázaly testy DNA Britovu nevinu

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

V Británii příští týden propustí z vězení 58letého Seana Hodgsona. Strávil v něm téměř 30 let a až teď testy DNA prokázaly, že byl odsouzen neprávem. Vraždu mladé ženy koncem roku 1979 nespáchal.

Článek

Informoval o tom deník The Times, podle něhož případ vznáší vážné otázky ohledně procedurálního postupu před odsouzením za vraždu a bude zřejmě znamenat prošetření dalších případů. „Řekl bych, že každý, kdo věří, že byl odsouzen neprávem, a myslí si, že testy DNA by mu pomohly, by se měl okamžitě spojit s právníkem,“ uvedl Hodgsonův zástupce Julian Young.

Hodgsona, jenž je duševně nemocný, odsoudili v roce 1982 za vraždu tehdy 22leté Teresy de Simoneové, jejíž tělo se našlo v jejím autě v Southamptonu v prosinci 1979. Žena byla napřed zneužita a pak uškrcena vlastním řetízkem.

Ze zavraždění dívky se o rok později vyznal Hodgson knězi Franku Moranovi. Řekl, že ho de Simoneová našla spícího ve svém autě a začala křičet. Prý ji nechtěl zabít, jen umlčet. Dodal, že ho její tvář stále pronásleduje. Později před soudem však svá tvrzení odvolal a odmítl vypovídat s tím, že je patologický lhář.

Hodgson má příští středu naposledy stanout před soudcem, podle Timesů je ale fakticky rozhodnuto o propuštění. Hodgson se stane jedním z nejdéle vězněných Britů, kteří byli odsouzeni neprávem. Jediným srovnatelným případem je odsouzení Stephena Downinga, který si rovněž odseděl 27 let. Wendy Sewellovou však v Bakewellu v hrabství Derbyshire neubil k smrti on. Byl propuštěn před sedmi lety.

Vyšetřování vraždy Teresy de Simoneové bylo obnoveno.

Reklama

Výběr článků

Načítám