Hlavní obsah

Problém drog ve světě trvá, řekl Langer, Morales u toho žvýkal koku

Vídeň

Ve Vídni ve středu začalo desetidenní zasedání Komise OSN pro narkotika. Český ministr vnitra Ivan Langer v úvodním projevu konference zdůraznil, že se v posledním desetiletí nepodařilo dosáhnout ambiciózních cílů OSN. Rozruch způsobil bolivijský prezident Evo Morales, který přímo před delegáty žvýkal lístek koky.

Článek

Morales začal žvýkat koku přímo před delegáty zastupujícími více než stovku vlád. Obhajoval to jako součást bolivijské národní kultury.

Langer: stav se nezlepšil, ani nestabilizoval

Langer coby představitel předsednické země Evropské unie na konferenci řekl, že navzdory několika omezeným či regionálním úspěchům se globální drogový problém za uplynulých deset let nejen nezlepšil, ale ani nestabilizoval.

Podle Langera je potřeba soustavně získávat co nejúplnější data o situaci ohledně drog a prosazovat mezinárodní spolupráci při potírání drogového zločinu. "Bez kvalitních informací nemůže být světová komunita s to naplánovat skutečně účinná opatření, a bez úzké spolupráce je nebude schopna prosadit," zdůraznil český ministr.

Costa: gangy si kupují moc

Desetiletá protidrogová kampaň snížila produkci nelegálních narkotik a počet jejich uživatelů, řekl ředitel Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC) Antonio Maria Costa. Drogové gangy však podle něj využívají svých mimořádných zisků k podkopávání bezpečnosti a rozvoje v zemích už beztak sužovaných chudobou, nezaměstnaností a šířením nemoci AIDS.

Drogové gangy "si kupují oficiální činitele, volby a strany, jedním slovem moc," citovala Costu agentura Reuters.

Za "významné politické poselství" pašerákům drog v celém regionu označil v této souvislosti první společnou protidrogovou operaci Íránu, Afghánistánu a Pákistánu. Uskutečnila se v neděli v oblasti íránských hranic s oběma dalšími státy a byly při ní zabaveny drogy a zatčeni pašeráci, řekl Costa bez dalších podrobností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám