Hlavní obsah

K vraždě policisty v Severním Irsku se přihlásila IRA, hrozí návrat terorismu

Novinky, Vladimír Michna, SkyNews

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CRAIGAVON

V Severním Irsku hrozí návrat terorismu. Dvě odnože Irské republikánské armády (IRA) přiznaly, že stojí za posledními atentáty na britské vojáky a jednoho policistu. K vraždě konstábla Stephena Carolla v severoirském Craigavonu se přihlásila disidentská republikánská skupina nazývaná Pokračování IRA.

Článek

Pokračování IRA v úterý oznámila, že stojí za pondělní vraždou policisty Stephena Carolla v severoirském Craigavonu. V kódované zprávě skupina uvedla, že střelba v Craigavonu byla vykonána jejím severním armaghským batalionem.

Ve zprávě se uvádí: “Dokud bude britská angažovanost v Irsku, tyto útoky budou pokračovat.”

Osmačtyřicetiletý policista Stephen Caroll byl zastřelen, když s kolegou vstoupili do převážně katolické oblasti Lismore Manor, aby pomohli jedné ženě.

Ministr pro Severní Irsko Shaun Woodward odsoudil tuto vraždu jako dílo “zlých kriminálníků” s cílem zničit mír.

Při dalším útoku v Severním Irsku zastřelen policista. Zdroj: Stream.cz

Britský premiér Gordon Brown, který v pondělí navštívil Severní Irsko, řekl, že “staré dny se nevrátí”.

Caroll byl zkušený policejní důstojník s dvacetiletou praxí. Údajně byl střelen do hlavy z velmi malé vzdálenosti, když seděl v autě.

Tato vražda následovala po sobotním masakru v Antrimu, kde zahynuli dva mladí britští vojáci. K tomuto atentátu se přihlásila Pravá IRA.

Člen Sinn Fein v Severním Irsku John O’Dowd se nechal slyšet, že to je útok na mírový proces.

Podle SkyNews je Craigavon místo, kde zločinnost dříve prováděly gangy. Víkendový útok na vojáky ve věku 23 a 21 let ze základny Massereene se udál, když si zrovna dvojice přebírala objednanou pizzu. Čtyři další lidé byli přitom zraněni.

Reklama

Výběr článků

Načítám