Hlavní obsah

VIDEO: Při dalším útoku v Severním Irsku zastřelen policista

Novinky, Tomáš Reiner
BELFAST
Aktualizováno

Severní Irsko zastihly vzpomínky na řádění teroristů Irské republikánské armády (IRA), která před lety složila zbraně. Po sobotní vraždě dvou vojáků v Antrimu byl v pondělí v Craigavonu zastřelen policista.

Článek

Policista byl zabit ve večerních hodinách v oblasti Armagh obývané především katolíky. Neznámý útočník ho zastřelil na ulici, kam se s kolegou dostavil na základě tísňového telefonátu. Je to první zabití policisty v regionu za poslední dekádu.

Vraždu okamžitě odsoudili politici, kteří se obávají nového nástupu terorismu. K sobotnímu útoku na vojáky se totiž přihlásila Pravá IRA.

Britský ministr pro Severní Irsko Shaun Woodward oznámil, že žádné útoky neohrozí mírový proces. Na otázku, zda existuje spojení mezi sobotním a pondělním incidentem, odpověděl: „Myslím si, že útočníkům přisuzujete příliš velký kredit, který si nezaslouží. Domnívám se, že jsou to různorodé skupiny a mnohé z nich čeká na severu a jihu od hranic soud. Připomíná nám to ale vzrůstající nebezpečí ze strany malé skupiny lidí odhodlaných zničit silný politický pokrok".

Útok odsoudil i severoirský premiér Peter Robinson. „Jsem znechucen z pokusů teroristů destabilizovat Severní Irsko. Těm, kdo jsou za tento vražedný čin zodpovědní, nebude dovoleno zatáhnout zemi zpátky do minulosti,“ řekl.

Víkendový útok na vojáky ve věku 23 a 21 let ze základny Massereene se udál, když si zrovna dvojice přebírala objednanou pizzu. Čtyři další lidé byli přitom zraněni.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám