Hlavní obsah

V Turecku zatkli pět lidí podezřelých z přípravy atentátu na premiéra

Právo, BBC, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISTANBUL

Pět lidí podezřelých z přípravy atentátu na tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana zatkla místní policie. Podle pondělních tureckých médií tak učinila krátce před sobotním příjezdem Erdogana do města Adana na jihu země.

Foto: Oleg Popov, Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Článek

Nikdo ze zatčených neměl u sebe zbraň. Mezi zadrženými je také jedna žena s úzkými vazbami na turecké bezpečnostní orgány. Policie skupinu zajistila poté, co odposlechla podezřelý telefonický hovor o Erdoganově kampani před komunálními volbami plánovanými na 29. března. Deník Habertürk napsal, že zatčená žena do telefonu prohlásila: „Měli bychom zavraždit Erdogana“.

Adanský guvernér Ilhan Atis zatčení pětice potvrdil, odmítl ale sdělit jakékoli podrobnosti. Zatím není jasné, zda zadržení měli vazby na tzv. skupinu Ergenekon, která údajně chystala svržení vlády Erdogana a jeho islámsky orientované Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP).

Šestaosmdesát pravicově smýšlejících bývalých armádních důstojníků, politiků, akademiků, ale i novinářů a mafiánů z organizace Ergenekon bylo loni v říjnu postaveno před soud, kde čelí obvinění z příslušnosti k teroristické skupině. Ta se měla podle obžaloby snažit vyvolat v zemi chaos a vyprovokovat zásah armády, která v Turecku jako strážkyně laického charakteru státu provedla za poslední čtyři desetiletí už čtyři převraty. 

Reklama

Výběr článků

Načítám