Hlavní obsah

K útoku na britskou základnu v Ulsteru se přihlásila Pravá IRA

– BELFAST • Aktualizováno

Pravá IRA, gerilová skupinka odpadlíků od Irské republikánské armády (IRA), se v neděli přihlásila k sobotnímu útoku na britskou armádní základnu v Severním Irsku, při němž byli zabiti dva vojáci. Oznámila to britská televizní stanice Sky.

Foto: Str, Reuters

Policejní soudní experti zkoumají dějiště tragédie.

Článek

Čtyři další lidé - dva vojáci a dva civilisté - byli vážně zraněni. Akce vyvolala obavy z návratu terorismu do Ulsteru, který byl dlouho dějištěm násilí mezi protestantskými a katolickými nacionalisty.

Střelci zaútočili z auta na kasárna Massereene v severoirském hrabství Antrim asi 25 kilometrů severně od Belfastu v době, kdy vojáci přebírali na bráně pizzu. Policie vyvrátila první zprávy, že teroristé se převlékli za poslíčky, nebo že se dostali do základny v autě s pizzou.

Detektiv Derek Williamson uvedl, že střelci vypálili první dávku, a když jejich oběti byly na zemi, pokročili kupředu a začali na ně znovu střílet. "Není pochyb o tom, že šlo o pokus o mnohonásobnou vraždu. Byli tam dva střelci s automatickými zbraněmi a třetí osoba řídila auto," řekl Williamson.

Oba zastřelení vojáci, kterým bylo něco přes 20 let, měli zanedlouho odletět do Afghánistánu. Zraněni byli další dva vojáci a oba poslíčci s pizzou. Jeden ze zraněných je údajně v kritickém stavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám