Hlavní obsah

Na Slovensku začala kampaň před prezidentskými volbami

Právo, Ivan Vilček, Bratislava
BRATISLAVA

Za dva týdny se bude na Slovensku konat první kolo přímých voleb hlavy státu. Sedm uchazečů o prezidentskou funkci začalo v pátek oficiální předvolební kampaň. Pokud žádný z kandidátů nezíská v prvním kole (21.3.) nadpoloviční většinu hlasů, dva nejúspěšnější kandidáti postoupí do druhého kola (4.4.).

Článek

O funkci prezidenta se opětovně uchází i současný prezident Ivan Gašparovič. Ten zahájil kampaň za podpory dvou předsedů dvou vládních stran, které jeho opětovnou kandidaturu podporují. Premiér a předseda strany Smer - sociální demokracie Robert Fico i předseda Slovenské národní strany Ján Slota hovořili o tom, že Gašparovič má sociální cítění, ve funkci prezidenta osvědčil a pro Slovensko je důležitá kontinuita.

Nejvážnější soupeřkou Gašparoviče je společná kandidátka opozičních stran poslankyně Iveta Radičová. Bývalá ministryně práce, sociálních věcí a rodiny ve vládě premiéra Mikuláše Dzurindy zdůraznila, že souboj o křeslo hlavy státu by se neměl stát soubojem koalice a opozice. "Měl by to být souboj osobností. V těchto volbách jde o hodně, protože po starém to už určitě nepůjde," řekla Radičová.

Další kandidáti už zaostávají

O prezidentskou funkci se uchází také bývalá novinářka a předsedkyně mimoparlamentního Svobodného fóra Zuzana Martináková. Za Konzervativní demokraty Slovenska kandiduje bývalý předseda parlamentu František Mikloško.

Třetí kandidující ženou je bývalá poslankyně Komunistické strany Slovenska Dagmar Bollová. Za Komunistickou stranu Slovenska kandiduje Milan Sidor.

Vládní Lidová strana - HZDS expremiéra Vladimíra Mečiara postavila do boje o prezidentský post Milana Melníka. HZDS se tak jako jediná strana z vládní trojky nepostavila za Gašparoviče. Mečiar totiž stále nemůže zapomenout svému bývalému spolupracovníkovi Gašparovičovi, že ho v roce 2004 v prezidentských volbách porazil.

Aktuální preference
Ivan Gašparovič48,6%
Iveta Radičová33,3%
Zuzana Martináková7,1%
František Mikloško5,5%
Dagmar Bollová2,7%
Milan Melník2,1%
Milan Sidor0,7%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám