Hlavní obsah

Manželé trpící rakovinou společně podstoupili eutanazii

– LONDÝN

Britští manželé trpící oba rakovinou v pokročilém stadiu ukončili společně svůj život 27. února na švýcarské klinice, která umožňuje takzvanou asistovanou sebevraždu. Bylo to oznámeno v Londýně a okamžitě to vzbudilo novou debatu o tom, zda by něco takového nemělo být povoleno i v Británii.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podrobnosti o smrti obou manželů Petera a Penelope Duffových nebyly oznámeny s výjimkou šetrné formulace, že oba "po dlouhém boji s rakovinou poklidně odešli". Osmdesátiletý muž měl rakovinu tlustého střeva a jater a jeho o deset mladší žena nádor na žaludku a ve střevech.

Přátele rodiny o jejich rozhodnutí nevěděli a byli zcela šokováni. Mysleli si totiž, že manželé jeli na výlet k moři, to totiž oznámili svému širokému okolí. Jeden ze sousedů pak uvedl, že nikdo netušil, že jedou do Švýcarska a navíc za tímto účelem.

Klinika v Curychu, kam oba odjeli zemřít, postupuje v souladu se švýcarským zákonem, který "asistovanou sebevraždu" toleruje za podmínky, že pacient je schopen o tom sám rozhodnout a že je schopen udělat "poslední krok" vedoucí k jeho smrti.

Klinika se jmenuje Dignitas (Důstojnost) a jejím heslem je "důstojně žít, důstojně zemřít". Duffovi byli druhý britský manželský pár, který tam ukončil svůj život.

V Británii hrozí vězení

Britské zákony takový postup neumožňují. Lékařům, příbuzným nebo přátelům, kteří by někomu pomohli zemřít, hrozí až 14 let vězení. Případů soudního stíhání ale v poslední době ubylo a jsou vzácné. Parlament se však zdráhá zákon změnit, píše agentura AP.

Případ manželů Duffových podnítil britské zastánce "práva na důstojnou smrt" k novým výzvám, aby parlament změnil postoj. "Chceme změnu zákonů tak, aby duševně zdraví dospělí, kteří nesnesitelně trpí, měli možnost zvolit si asistovanou smrt," řekla Sarah Woottonová z vedení organizace Dignity in Dying (Důstojnost ve smrti).

V Evropě povolují eutanazii zákonem jenom Nizozemsko a Belgie, tolerována je ve Švýcarsku a v Lucembursku se schyluje k její legalizaci. V České republice nejsou eutanazie a asistovaná sebevražda přípustné.

V řadě dalších evropských zemí se povolují či tolerují různé mezistupně, například v Itálii má beznadějně nemocný právo na odmítnutí lékařské péče a ve Francii lze za určitých podmínek nechat takového člověka zemřít.

Reklama

Výběr článků

Načítám