Hlavní obsah

Stržení laviny v Alpách může českého lyžaře vyjít draho

Právo, KOV
KAPRUN

Český lyžařský instruktor Václav S., který bydlí v rakouském středisku Kaprun a s dalšími lyžaři strhl v sobotu na hoře Kitzsteinhorn asi 80 metrů širokou lavinu, se zřejmě bude muset finančně podílet na úhradě záchranných prací. Napsal to rakouský list Der Standard. Záchranná akce, při níž bylo po čtyři hodiny nasazeno na 50 lidí, vrtulník a lavinoví psi, byla vyčíslena na 10 tisíc eur (zhruba 280 tisíc Kč).

Článek

Podle rakouských médií několik lyžařů včetně českého vjelo na svah, ač byl kvůli čtvrtému stupni lavinového nebezpečí uzavřen. Lavina, kterou tu uvolnili, pak dole zachytila německého lyžaře (42), kterého se naštěstí podařilo rychle vyprostit.

Václav S. se sám přihlásil, že na svahu byl, a poté pomáhal při hledání případných postižených, upozornil Der Standard s tím, že Čech přitom nebyl hlavním aktérem stržení laviny. Po dalších lyžařích policie zatím pátrá.

Česká konzulka ve Vídni Michaela Nálepková ve čtvrtek telefonicky Právu sdělila, že žádný český občan se na ni zatím v souvislosti s případem neobrátil. Dodala, že pokud Čech o pomoc nepožádá, nebo nechce, aby byl zastupitelský úřad policií uvědoměn a nedošlo-li k újmě na zdraví či na životě, pak podle Vídeňské úmluvy zastupitelský úřad o záležitosti ani není informován.

V Česku podobné pravidlo neplatí. Dokládá to incident z loňského prosince. Tehdy se skupina českých alpinistů pohybovala zcela vědomě mimo vyznačené trasy, kde je překvapila lavina. Jedna žena ze skupiny pád obrovské masy sněhu nepřežila.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám