Hlavní obsah

Mečiar zasahuje do prezidentských voleb, i když sám už nekandiduje

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

První kolo přímých prezidentských voleb na Slovensku se bude konat 21. března. O post hlavy státu se uchází sedm kandidátů, ale kampaň se soustřeďuje především na dva největší favority, kterými jsou současný prezident Ivan Gašparovič a kandidátka opozice Iveta Radičová. Do voleb však zasahuje také expremiér Vladimír Mečiar, který ovšem sám nekandiduje.

Článek

Mečiar nemůže odpustit svému někdejšímu blízkému spolupracovníkovi, že ho před pěti lety v přímém souboji o křeslo prezidenta porazil.

Bývalý premiér například tvrdí, že vlastní CD, které obsahuje jména klientů zkrachovalých nebankovních subjektů BMG Invest a Horizont Slovakia. Naznačil, že mezi těmi, kteří vybrali své peníze z těchto subjektů těsně před krachem, figuruje také jméno Gašparovič.

Kompromitující informace z CD chce Mečiar zveřejnit ještě před volbou prezidenta. "Boží mlýny melou pomalu a do voleb je ještě dost času," naznačil.

Gašparovič údajně využil Mečiarovy nemoci

Bývalý premiér rovněž tvrdí, že Gašparovič jako někdejší předseda parlamentu rozhodl o privatizaci plynových zásobníků umístěných na území Slovenska. "Já jsem byl tehdy premiérem, ale učinil tak bez mého vědomí. Zneužil moji zdravotní indispozici a prosadil to," tvrdí Mečiar.

Gašparoviče podporuje strana Smer - sociální demokracie premiéra Roberta Fica a vládní Slovenská národní strana. Mečiarova Lidová strana HZDS postavila vlastního kandidáta. Opoziční strany podporují poslankyni Radičovou.

Podle posledních průzkumů by Gašparoviče volilo 55 procent Slováků a Radičovou 36 procent. Pro výsledky v prvním kole bude důležitá účast voličů.

Reklama

Výběr článků

Načítám