Hlavní obsah

Německo dá milión eur na záchranu památníku Osvětim

Právo, Vladimír Plesník (Berlín)
BERLÍN

Německo poskytne jeden milión eur (asi 28 miliónů korun) na nejnutnější údržbu bývalého nacistického koncentračního tábora Osvětim poté, co Polsko požádalo o podporu pro zvláštní fond.

Článek

„Německo se nesmí a nebude vyhýbat svým povinnostem,“ řekl v sobotu televizi ARD šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier. Dodal, že jeho ministerstvo uvolní „pro začátek jeden milión eur“, přičemž další peníze vyčlení vláda v nejbližším státním rozpočtu.

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski vyzval v pondělí v Bruselu šéfy diplomacií zemí Evropské unie, aby podpořili údržbu tábora. Upozornil, že polský premiér Donald Tusk už rozeslal hlavám států a vlád Unie dopis s žádostí o finanční pomoc.

„Pokud nadace obdrží 120 miliónů eur, může každoročně použít šest až sedm miliónů na péči o tábor. Teď je opravdu čas, abychom zabezpečili uchování posledního tábora smrti pro budoucí generace,“ prohlásil Sikorski.

Rozpočet muzea loni činil 27 miliónů zlotých (164 miliónů korun), z toho polské ministerstvo kultury přispělo 12,7 miliónu zlotých (přibližně 77 miliónů korun). Zbytek tvořily vlastní příjmy a pomoc od zahraničních nadací. Podle vedení muzea hrozí zhroucení asi 50 objektům a zbytkům po plynových komorách a krematoriích.

Reklama

Výběr článků

Načítám