Hlavní obsah

Haiderovi pohrobci získali v Korutanech znovu hlasy voličů

Populistický rakouský Svaz pro budoucnost Rakouska (BZÖ), který založil Jörg Heider, se zřejmě překvapivě udrží v čele rakouské spolkové země Korutany. Podle odhadů získaných po součtů hlasů ve dvacítce malých a středních obcí získali populisté mezi 44 a 45 procenty hlasů. Sociální demokraté u nichž se očekávalo, že s BZÖ svedou tvrdý a těsný boj, podle průzkumů získali jen 30 až 31 procent hlasů.

Foto: ČTK

Jörg Haider se zabil v autě loni 11. října. Svým charisma otřásl zkostnatělou politickou scénou v Rakousku.

Článek

Bezprostředně po uzavření volebních místností v neděli po páté hodině večer oznámila televize ORF, že BZÖ získá podle odhadů 45,8 procenta hlasů a SPÖ jen 28,6 procenta hlasů. Průzkumy prováděla podle agentury APA společnost ARGE.

Populisté, u nichž se předpokládalo, že po loňské tragické smrti svého charismatického vůdce Jörga Heidera pravděpodobně ztratí vládu v Korutanech - jediné rakouské spolkové zemi, kterou vedli - si podle těchto odhadů zřejmě oproti minulým volbám ještě o zhruba půldruhého procenta polepšili.

Korutanský zemský hejtman, kontroverzní politik Haider, se zabil v autě loni 11. října. Vedení strany po něm převzal Herbert Scheibner. Podle generálního tajemníka BZÖ Martina Strutze korutanští voliči dali jasně najevo, že chtějí jít dále Haiderovou cestou.

"BZÖ bude nadále důležitým faktorem vnitřní politiky," prohlásil Strutz. Rýsující se porážka sociálních demokratů v Korutanech je podle něj také první porážkou sociálnědemokratického spolkového kancléře Wernera Faymanna, který prohlásil vítězství v Korutanech za prioritní úkol SPÖ a také se výrazně angažoval v předvolebním boji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám