Hlavní obsah

Středoevropané odmítli maďarskou žádost o 190 miliard

Právo, mcm

Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány přišel na sobotní summit EU v Bruselu s požadavkem vytvořit zvláštní fond na pomoc středovýchodní Evropě v hodnotě 160 až 190 miliard eur. Na odpor však narazil už při setkání visegrádské čtyřky a středoevropské devítky, která se konala před summitem.

Foto: Sebastien Pirlet , Reuters

Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány v Bruselu

Článek

„Plán, který (premiér Gyurcsány - pozn. red.) navrhl, nemá podporu,“ řekl po skončení obou jednání slovenský premiér Robert Fico. Podle něj „by nebylo dobré, kdyby vznikl obraz, že celá střední a východní Evropa je stejná“. Slovensko se - podobně jako Česko - obává dopadů takového „zevšeobecnění“ na svou ekonomiku.

Fico proto požadoval individuální přístup ke každé zemi s tím, že „Irsko má stokrát větší problémy než Slovensko a Maďarsko je má tisíckrát větší“. I problémy Polska a Česka jsou podle něj větší, než ty slovenské, protože obě země nejsou členem eurozóny.

Maďarsko a pobaltské státy jsou považovány za země nejvíce postižené krizí.

Setkání Středoevropanů podle Fica ukázala prudce rostoucí zájem o euro. „Některé země by rády vstoupily (do měnové unie - pozn. red.) tak rychle, jak se jen dá,“ uvedl Fico. Zároveň dal najevo odpor vůči takovým plánům: každá země podle něj musí prokázat, že je schopna udržet stabilní kurs vůči euru.

Nepřímo tak odmítl maďarský požadavek na zkrácení lhůty, během níž musí zájemce o jednotnou měnu udržovat kurs své měny vůči euru ve stanoveném pásmu. Tato lhůta je nyní dvouletá.

Středoevropané chtěli potvrdit svůj jednotný a odmítavý postoj vůči protekcionismu. Podle Fica se shodli na tom, že unijní summit by měl dát jasně najevo, že „nechceme a nebudeme rušit principy a pravidla, na nichž je založena EU“.

„Všichni chceme, aby se Evropa vystříhala protekcionismu a egoismu. V této těžké době je důležité dodržovat podmínky, vyplývající ze smluv o členství,“ prohlásil i polský premiér Donald Tusk.

Reklama

Výběr článků

Načítám