Hlavní obsah

VIDEO: Británie se připravuje na hi-tech války budoucnosti

Novinky, pst

Roboti hlídkující na ulicích, kteří bleskově odliší nepřítele se zbraní od matky s dítětem, letadla a tanky bez lidské posádky, které navíc budou využívat „neviditelné“ technologie - tak vykresluje budoucnost válek Plán obraných technologií, který zveřejnilo britské ministerstvo obrany. Lidé chránění odlehčenými speciálními materiály budou válčit po boku robotů, kteří budou sloužit zpočátku hlavně jako mezci pro munici a další výstroj.

Foto: MOD, Novinky

Návrh britských bezpilotních letadel pro války budoucnosti

Článek

„Neobejdeme se bez člověka během boje. Jen doufáme, že se nám podaří poskytnout jednotlivcům maximum informací, palebné síly a osobní ochrany,“ sdělil listu Times Quentin Davies, britský ministr pro obrané vybavení a podporu.

Lehké, neviditelné a smrtící

Budoucí zbraně spojuje oproti současným snaha o snížení váhy a velikosti, snížení možnosti odhalení nepřítelem a větší odolnosti vůči případnému zásahu. Podle dokumentu by mělo naplnění těchto vizí trvat pět až deset let.

:. Zbraně budoucnosti britské armádyfoto: MOD

Obrněné bojové vozidlo budoucnosti má vážit jen 30 tun, což je polovina hmotnosti současných bojových tanků. Posádka by měla mít panoramatický rozhled 360 stupňů o celém bojišti. Vzduch by pak měly ovládnout bezpilotní letouny schopné útočit na cíl vzdálený i 1500 km, které by startovaly válečných lodí v oceánu.

Odlehčit chtějí plánovači především vojákům, kteří mají být nasazeni přímo v boji. V současnosti váží výstroj a výzbroj britského vojáka 75 kilogramů. V budoucnosti by to díky novým materiálům mělo být nanejvýš 25 kilogramů.

:. Robotická mula, která odlehčí vojákůmfoto: Novinky/MOD

„Umíte si představit, že by byl někdo schopen rychlé akce ve čtyřicetistupňovém horku se sedmdesátikilovou výstrojí? Snížit váhu je naše hlavní priorita,“ řekl Davies. Brnění budoucnosti má být vytvořeno ze speciálních plastických hmot, které umí pohltit energii nárazu.

:. Zázračný elastomer d3ofoto: Stream.cz/d3o.com

Jedna z těchto nových hmot má označení d3o. Richard Palmer, zakladatel laboratoře, kde zkoumají možnosti využití elastomeru, tvrdí, že se chová jako kulturista, který v případě nárazu zpevní maximálně svaly. Komerčně se zatím používala v chráničích pro adrenalinové sporty.

Revoluci vojenství přinášejí roboti

Munici a další zbraně by měly navíc nosit v budoucnosti vojákům na bojišti přenášet robotické muly, jakoby vystřižené z filmu Hvězdné války.

Možnost, že upadnou do léčky, by měli snižovat malí robotičtí průzkumníci, kteří připomínají želvu na kolečkách. Jejich prototyp měl ovládání vypůjčené z herní konzole Xbox. Hlavní zbraní robotků je pohyblivá kamera schopná na 200 metrů přečíst jmenovku vojáka, přitom se pohybuje rychlostí až 40 km/h.

:. Na dálku ovládaný průzkumník Testudo pro vojáky v polifoto: Reuters

Asi největší výhodou Testuda, jak se průzkumník zatím jmenuje, je však cena - je levný. Roboti však budou stále více do bojů zasahovat i aktivně. V současnosti vyvíjí vojenské roboty 40 zemí.

Expert na budoucnost válek z amerického mozkového trustu Brookings Institution P. W. Singer tvrdí, že roboti budou nasazováni běžně vedle lidí už do pěti let. Dosud byli nasazováni jen pro vybrané a většinou především pozorovatelské mise. Do budoucna se však jejich využití má rozšířit. Podle Singera přinesou do vojenství revoluci srovnatelnou snad jen s vyvinutím jaderné bomby.

:. Letadlová loď královského námořnictva budoucnosti s bezpilotními letouny, které startují k misi vzdálené tisíc kilometrů.foto: MOD

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám