Hlavní obsah

Topolánek kvůli krizi svolal do Bruselu státníky z celé EU

Právo, jov

Šéf Rady EU a premiér Mirek Topolánek (ODS) svolal na neděli do Bruselu neformální setkání státníků z celé EU. Tématem bude ekonomická krize. Topolánek v dopise, kterým hlavy států a vlád z celé Unie sezval, uvedl, že čelíme krizi, která nemá obdoby. Považuje za důležité, aby evropští politici potvrdili, že se chtějí postavit dopadům krize společně.

Článek

„Čelíme krizi, která nemá obdoby. Prvotní otřesy na finančních trzích, které byly uvedeny do pohybu nedbalostí některých bank, přerostly ve velkou finanční krizi, jejíž negativní projevy se přelévají do reálné ekonomiky. Současný stav vyžaduje, abychom na nejvyšší úrovni potvrdili svůj závazek postavit se dopadům krize společně a koordinovaně,“ napsal Topolánek v listě, který rozeslal státníkům z celé EU jako pozvánku na nedělní setkání.

„Domnívám se, že nejdůležitější bude diskuse o zprůchodnění úvěrových toků a odstranění znehodnocených a toxických aktiv z bank. Také koordinace národních protikrizových plánů a vyhodnocení dosavadní implementace Plánu obnovy,“ sdělil v pátek Topolánek Právu na dotaz, co považuje za nejdůležitější téma bruselské schůzky.

Doufá také v dohodu o neprotekcionistických nástrojích podpory automobilového průmyslu. „Určitě bude důležitá diskuse o ohrožení některých konkrétních zemí,“ dodal český premiér.

Během pracovního oběda v Bruselu chce řešit také problém zaměstnanosti.

„Je třeba zdůraznit, že bychom si měli rovněž vyměnit zkušenosti, jak nejlépe podpořit zaměstnanost a zabránit ztrátě pracovních míst, případně tuto ztrátu omezit,“ uvedl Topolánek v dopise státníkům.

Neformálního setkání se zítra zúčastní také šéf Evropské komise José Manuel Barrroso, předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering nebo prezident Evropské centrální banky Jean-Claud Trichet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám