Hlavní obsah

Moskva kritizuje Schwarzenberga kvůli Bělorusku

MOSKVA

Za "politicky šokující" označila Moskva v pátek prohlášení šéfa české diplomacie Karla Schwarzenberga, který jménem Evropské unie v pondělí varoval Bělorusko před uznáním Abcházie a další gruzínské separatistické oblasti Jižní Osetie. Schwarzenberga už za stejné výroky kritizovala Abcházie, která uvedla, že jeho slova ohrožují další ženevská jednání o řešení kavkazského sporu.

Foto: Jiří Roškot, Právo

Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg

Článek

Česko toto pololetí předsedá Evropské unii. Schwarzenberg v pondělí v Bruselu řekl, že věci okolo zapojení Běloruska do unijního programu východního partnerství by se "velice zkomplikovaly" v případě, že by Bělorusko uznalo samostatnost Jižní Osetie a Abcházie.

"Slova pana Schwarzenberga nelze hodnotit jinak než jako politicky šokující," řekl podle agentury Interfax vysoce postavený ruský diplomat. "Nelze je interpretovat jinak než jako silný nátlak předsednictví EU na svrchovanost běloruského státu," dodal tento zdroj.

Abcházie a Jižní Osetie vyhlásily nezávislost loni v srpnu poté, co Rusko vojensky zakročilo proti snahám Gruzie násilím obnovit kontrolu nad Jižní Osetií. Nové státy dosud uznala jen Moskva a Nikaragua. Kreml však podle ruských médií naléhá na Minsk, aby uznal nezávislost obou odštěpeneckých oblastí na oplátku za ekonomickou pomoc.

Vztahy s EU se oteplují  

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko uvedl, že parlament letos posoudí otázku uznání nezávislosti obou území. Je to pro něj velmi citlivá otázka, protože se snaží po letech izolace zlepšit vztahy mezi Minskem a Evropskou unií.

Bělorusko tento týden poprvé navštívil vysoký představitel EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana. Jeho cesta k autoritářskému prezidentu Lukašenkovi je považována za další krok v oteplování vztahů mezi bývalou sovětskou republikou a Evropskou unií. EU udělala loni v říjnu vstřícný krok vůči Bělorusku a pozastavila na šest měsíců zákaz vydávání víz třem desítkám běloruských představitelů včetně Lukašenka.

Reklama

Výběr článků

Načítám