Hlavní obsah

Stávkujte tak, že budete pracovat zadarmo, navrhuje Italům Berlusconi

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Italská vláda premiéra Silvia Berlusconiho přišla s novým systémovým řešením, které má během stávek v klíčových sektorech zabránit paralýze provozuschopnosti. Nespokojeným zaměstnancům navrhuje stávkovat virtuálně. Lidé by při stávce normálně pracovali, jen by nedostali zaplaceno.

Foto: Ciro De Luca/Agnfoto, Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

Bizarní logická přesmyčka je v podstatě zákazem stávek, o nichž se s trochou nadsázky dá říct, že jsou pro Italy národním sportem. Britský deník The Guardian podotkl, že by se „zákaz“ týkal případů, kdy by při stávce nebylo možné zajistit ani základní služby v konkrétním odvětví. Jako příklad uvedl dopravu, kterou podle čtvrteční vládní zprávy postihují na různých úrovních tři stávky denně.

Podle vládního návrhu by platy „falešných“ stávkujících mohly jít na charitativní účely či novinové inzeráty, v nichž by na svou nespokojenost mohli upozornit.

Návrh je jedním z mnoha, kterým se vláda zabývá. Plány zřejmě v průběhu legislativního procesu projdou změnami nebo od nich může být zcela upuštěno. Zamýšlí se i ustanovení pro odbory, které zastupují necelou polovinu zaměstnanců, aby o každé stávce daly nejprve hlasovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám