Hlavní obsah

Biskup Williamson žádá o odpuštění za výroky popírající holokaust

ŘÍM

Britský biskup Richard Williamson, který vyvolal minulý měsíc obrovské pobouření svými výroky popírajícími počet židovských obětí za druhé světové války, požádal "o odpuštění před Bohem". V dopise adresovaném Vatikánu žádá rovněž o odpuštění všechny, jichž se jeho odmítavé postoje vůči holokaustu dotkly, informovala ve čtvrtek v Římě katolická agentura Zenit.

Foto: Luke MacGregor, Reuters

Biskup Richard Williamson je doprovázen policií na britském letišti Heathrow po svém příletu z Argentiny.

Článek

V dopise biskup lituje "bolesti, kterou způsobil nejen katolické církvi, ale také všem, kteří přežili nacistické koncentrační tábory, i pozůstalým obětí nacistické třetí říše".

Williamson byl ve středu nucen vrátit se do Británie z Argentiny, která ho v souvislosti s aférou kolem jeho prohlášení označila za nežádoucí osobu. Od roku 2003 vedl seminář v La Reja u Buenos Aires. Tento měsíc však byl kvůli zmíněnému skandálu funkce zbaven. Argentinská vláda zdůvodnila své rozhodnutí Williamsonovým formálním pochybením ohledně cíle pobytu v zemi, ale zároveň rozhodně odsoudila i jeho prohlášení o holokaustu.

Šest miliónů? Nejvýš 300 tisíc, řekl biskup o židovských obětech

Williamson patří ke čtveřici katolických duchovních z tradicionalistického Bratrstva svatého Pia X. Z této čtveřice sňal 24. ledna papež Benedikt XVI. exkomunikaci.

Shodou okolností Williamson těsně předtím v rozhovoru pro švédskou televizi dal najevo, že nevěří v existenci nacistických plynových komor a prohlásil, že rozsah holokaustu byl mnohem menší než se všeobecně tvrdí. Podle biskupa zahynulo v nacistických koncentračních táborech nanejvýš 300 000 Židů, ne šest miliónů.

Papež se kvůli biskupovým výrokům stal terčem rozsáhlé kritiky.

:. Biskup Williamson: Plynové komory neexistovaly. Zdroj: Reuters/Stream.cz

Nejsem profesionální historik, hájí se Williamson

"Žádám o odpuštění před Bohem stejně jako před všemi dušemi, které byly tím, co jsem řekl, pohoršeny," napsal Williamson v dopise. Dodal, že "šlo pouze o výroky člověka, který není profesionálním historikem".

Agentura Zenit upřesnila, že dopis datovaný v Londýně získala prostřednictvím vatikánské komise Ecclesia Dei, v jejímž čele stojí kardinál Dario Castrillón Hoyos pověřený jednáním s tradicionalistickými biskupy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám