Hlavní obsah

VIDEO: Turecké aerolinie prý před nehodou špatně kontrolovaly letadla

Novinky, rei
ISTANBUL

Týden předtím, než se v Nizozemsku zřítil boeing Tureckých aerolinií na lince 1951 z Istanbulu do Amsterdamu, obvinily odbory vedení společnosti, že zanedbává bezpečnost. Aerolinky prý letadla neudržovaly pravidelně.

Foto: Paul Vreeker/United Photos , Reuters

Záchranáři pomáhají pasažérům, kteří přežili zřícení letadla tureckých aerolinií u Amsterdamu.

Článek

„Aerolinie ignorují nejzákladnější předpoklad pro letovou bezpečnost, a to údržbu letadel. Vedení společnosti nechápe důsledky připravování lidí o práci a koleduje si o katastrofu,“ prohlásily na svých internetových stránkách 18. února odbory zastupující na 12 000 zaměstnanců aerolinek.

Vedení společnosti však odmítá, že by letadlo bylo ve špatném stavu. „Ze záznamů o letadle nevyplývá, že by s údržbou byly nějaké potíže,“ uvedl šéf aerolinek Candan Kerlicetin. Boeing byl prý naposledy prověřen 22. prosince.

Letečtí odborníci uvedli, že letadla Tureckých aerolinií jsou bezpečná, i když společnost musela před šesti lety řešit smrt více než 70 cestujících po pádu letadla vnitrostátní linky na východě země.

Při středeční nehodě u amsterdamského letiště zemřelo devět z 134 lidí na palubě. Osm desítek dalších se zranilo. Příčiny nehody se zjišťují.

Reklama

Výběr článků

Načítám