Hlavní obsah

Francie pomůže Itálii vzkřísit domácí jadernou energetiku

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Itálie se ve spolupráci s Francii vrátí k využívání jaderné energie pro výrobu elektřiny. Příslušnou rámcovou dohodu podepsali v úterý v Římě italský premiér Silvio Berlusconi a francouzský prezident Nicolas Sarkozy, jehož země vyrábí 80 procent proudu v atomových elektrárnách.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi (vlevo) a francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Dohoda předpokládá, že státní energetické koncerny obou zemí, francouzský EdF a italský ENEL, začnou úzce spolupracovat mj. s cílem vybudovat v Itálii čtyři moderní jaderné elektrárny. „Francie disponuje vyspělou technologií i know-how a pomůže Itálii provádět vlastní jadernou energetickou politiku,“ prohlásil italský ministr zahraničí Franco Frattini.

Itálie chce podle agentury AFP docílit až 25procentního podílu atomu na výrobě elektřiny.

Návrat k jádru ohlásila Itálie loni po jarních parlamentních volbách, v nichž zvítězili Berlusconiho konzervativci. Nový ministr hospodářství Claudio Scajola tehdy oznámil, že do konce volebního období v roce 2013 by měly začít práce na výstavbě několika bloků nové generace, které by pomohly snížit enormní závislost země na dovozu energie, zejména z Ruska a Alžírska. „Jen atomové elektrárny umožňují výrobu energie bezpečným a konkurenceschopným způsobem s ohledem na životní prostředí,“ řekl tehdy Scajola.

Itálii odrazoval Černobyl

Itálie se od jaderné energie odvrátila po referendu v roce 1987. "Ne" atomu v něm řekly čtyři pětiny Italů, a to v reakci na katastrofu v Černobylu z dubna 1986. Itálie tehdy odstavila tři funkční atomové elektrárny a čtvrtou, jež byla ve výstavbě, nedokončila.

V posledních letech ale zesílila debata o návratu k jádru, když se země opakovaně potýkala s velkými výpadky v zásobování elektřinou. Krizové situace vznikají zejména v letních měsících, kdy lidé masově spouštějí klimatizaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám