Hlavní obsah

Chodorkovského převezli do Moskvy, čeká ho nový soud

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Zakladatel ruského ropného gigantu Jukos Michail Chodorkovskij a jeho někdejší obchodní partner Platon Lebeděv byli převezeni z věznice na východní Sibiři do Moskvy. Čeká je další soud.

Foto: Tatyana Makeyeva , Reuters

Michail Chodorkovskij

Článek

Chodorkovskij (45) a Lebeděv (42) si v současnosti odpykávají osmileté tresty za daňové podvody a krádeže. Nová obvinění se týkají údajné zpronevěry 890 miliard rublů (přes půl biliónu korun) a praní špinavých 487,4 miliardy rublů (přes 160 miliard korun). První slyšení začnou za týden v úterý, napsala agentura RIA Novosti.

Kdysi největší ruský ropný producent Jukos zbankrotoval po obviněních jeho šéfů z daňových podvodů. Panuje obecné přesvědčení, že obvinění byla politicky účelová. Bankrot vyhlášený v roce 2006 následoval po rozdělení společnosti, jejímu úpadku do dluhů a následnému prodeji. Aktiva koupila státní společnost Rosněfť.

Jak Chodorskovskij, tak Lebeděv se cítí nevinní. Chodorkovskij tvrdí, že byl odsouzen za svou podporu ruské opozice a za jeho trestem stojí exprezident a nynější premiér Vladimir Putin.

Reklama

Výběr článků

Načítám