Hlavní obsah

Máme se rádi, ujišťovali Schwarzenberg a Kouchner

– BRUSEL
Právo, DPA, ČTK, nek

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a jeho francouzský protějšek Bernard Kouchner budou spolu nejméně dvakrát týdně jednat. Chtějí tak předejít případným nedorozuměním mezi ČR a Francií. Schwarzenberg a Kouchner to v pondělí oznámili v Bruselu.

Foto: Monasse Thierry DOP, ČTK

Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner (vlevo) a šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg

Článek

„Na většinu věcí máme stejný, nebo podobný pohled, ujišťoval novináře Schwarzenberg a dodal, že i tak bude pro budoucnost lepší, „když budeme spolu pravidelně mluvit“. Kouchner prohlásil, že je pro něj vždy potěšením, když může se Schwarzenbergem spolupracovat. Upřesnil, že se oba chtějí „každý týden dvakrát vidět nebo alespoň si telefonovat“.

„Mnohdy nás překvapilo tvrzení tisku, že já a Karel máme špatné vztahy. To ale vůbec není pravda,“ zdůraznil Kouchner. V blízké době chtějí oba ministři společně navštívit Bosnu a Hercegovinu.

ČR převzala na začátku letošního roku od Francouzů předsednictví EU, což řada evropských politiků i médií, zejména francouzských listů, komentovala s obavami. Praha údajně nemá dostatečný vliv a sílu, aby mohlo unii sjednotit v době, kdy evropské společenství zápasí s hospodářskou krizí a řadou dalších problémů. Kritici Francie zase upozorňovali, že předsednictví EU se francouzskému prezidentovi Nicolasovi Sarkozymu zalíbilo natolik, že se nechce vzdát nabytého vlivu v Unii.

Tisková agentura DPA komentovala prohlášení obou ministrů slovy, že Schwarzenberg a Kouchner „se mají rádi“. Jejich společné vystoupení před novináři označila za překvapivé.

Reklama

Výběr článků

Načítám