Hlavní obsah

Tanker zachránil trosečníky, kteří pluli na moři 40 dní

CNN, alt, Novinky, Sky News

Neobvyklou záchrannou akci absolvoval obří tanker Indian Point během své plavby přes Atlantický oceán. Po cestě zachytil SOS malé jachty. Její posádka strávila na neovladatelném plavidle 40 dní a přeplula téměř celý Atlantický oceán.

Článek

Zkušení mořeplavci, Britové Stuart Armstrong a jeho partnerka Andrea Davisonová, byli zachráněni asi 300 kilometrů od pobřeží Bermudského souostroví. Původní cíl cesty byl přitom ostrov Antigua ve střední Americe.

Jejich cesta začala 9. ledna na Kanárských ostrovech. Na své 13 metrů dlouhé jachtě Sara chtěli přeplout Atlantik. Oba to předtím dokázali už několikrát. Jedenapadesátiletý Armstrong sedmkrát, jeho osmačtyřicetiletá partnerka třikrát.

foto: Yahoo.com/Ondřej Lazar Krynek

Po pěti dnech plavby se jim porouchalo kormidlo a loď se stala neovladatelnou. Nejprve byli v klidu, protože měli dostatečné zásoby. “Měli jsme spoustu jídla, hodně vody, rádio fungovalo, tak jsme se nijak neznepokojovali," popsal po záchraně Armstrong.

Zkontaktoval pobřežní služby v Anglii a USA. Na záchranu ale čekali marně. Pobřežní služba jim prý řekla, že záchranná akce je příliš nebezpečná, protože jsou daleko. Kvůli pokaženému kormidlu se ale loď navíc vychýlila z kurzu a pokusy dostat ji směrem k nějaké pevnině nebyly úspěšné.

A problémy se začaly hromadit. Porouchal se alternátor, takže loď neměla žádnou energii, pouze solární panely mohly dodat minimum pro použití satelitního telefonu. „Kvůli ztrátě alternátoru jsme nemohli využívat přistroj na odsolování vody," řekl Armstrong. Pár tedy musel pečlivě dělit zásoby jídla i vody.

Bouřemi prošla loď bez újmy

Během plavby prošli několika bouřemi, žádná z nich ale loď výrazněji nepoškodila. Když byla Sara asi 300 kilometrů od pobřeží Bermudských ostrovů, zachytila posádka varování před další bouří a znovu vyslala signál SOS. Zachytil ho italský ropný tanker Indian Point, který kolem proplouval na cestě z jižní Ameriky do Evropy. Okamžitě změnil kurz a vydal se pomoci.

„Viděli jsme jachtu, bylo jasné, že ji moře řádně potrápilo, ale stále plula. Muž na palubě mi pomocí rádia řekl, že žena není schopná se sama na palubu naší lodi dostat,“ popsal kapitán trajektu Michele Cancrini. Podle něj byla záchrana dost obtížná, protože tanker je dlouhý 183 metrů a dostat ho do blízkosti třináctimetrové loďky, aniž by ji poškodil, nebylo snadné.

Reklama

Výběr článků

Načítám