Hlavní obsah

VIDEO: Srážka vlaku s autobusem na Slovensku má 12 obětí

– POLOMKA • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, ivi (Bratislava)

U lyžařského střediska Polomka v okrese Brezno na středním Slovensku se v sobotu ráno srazil místní vlak se zájezdovým autobusem. Nehoda si vyžádala 12 mrtvých, jak uvedl tamní ministr vnitra Robert Kaliňák. Původně se hovořilo až o třinácti obětech. Řidič na nechráněném železničním přejezdu označeném jen značkou zřejmě přeřazoval rychlostní stupeň a nestihl odjet. Vlak do něj narazil v plné rychlosti, napsal server SME.sk.

Článek

V autobusu bylo 35 lyžařů z města Bánovce nad Bebravou, kteří jeli do Polomky. Další lyžaři jeli za autobusem vlastními automobily a tragédii viděli na vlastní oči.

Původně bylo oznámeno 11 obětí neštěstí, ministr vnitra Robert Kaliňák na místě novinářům řekl, že počet mrtvých stoupl na 12 nebo 13. Posléze upřesnil, že jde o dvanáct mrtvých. Podle serveru SME.sk byly oběti ve středním věku.

Sanitky i záchranářské vrtulníky z Banské Bystrice a Košic rozvezly do nemocnic 20 lidí, dvě osoby mají poraněnou páteř a jsou v kritickém stavu.

:. Následky tragické nehody u slovenského Brezna. Zdroj: Braňo Buvala/tvnoviny.sk

Jak Novinkám řekl mluvčí Železniční společnosti Slovensko Miloš Čikovský, ve vlaku se nikdo nezranil. "Vlakvedoucí viděl, že se blíží autobus, zatroubil a stlačil rychlobrzdu. Nehodě už nemohl zabránit," uvedl. V místě, kde se stala havárie, jezdí vlaky sedmdesátikilometrovou rychlostí.

Mezi oběťmi nehody jsou podle Kaliňáka většinou cestující ve věku od 40 do 50 roků a také jeden asi dvacetiletý muž. Zatím se podařilo identifikovat jen šest obětí. Ministr vnitra ale neměl k dispozici informace, v jakém stavu je řidič autobusu, který podle něj pravděpodobně nedal přednost vlaku přijíždějícímu na nechráněný železniční přejezd.

Nehoda na Slovensku. Zdroj: TV Prima

Slovenský premiér Robert Fico svolal na sobotní 18. hodinu do Bratislavy mimořádné zasedání vlády. V neděli má být v zemi vyhlášen státní smutek.

Z autobusu zůstala na místě tragédie jen hromada šrotu. Vozidlo skončilo převrácené na boku pod koly prvního vozu vlakové soupravy. Ta autobus tlačila několik desítek metrů od železničního přejezdu. V poledne se záchranářům a železničářům podařilo s pomocí dvou jeřábů vlak vyzdvihnout a dokončit tak prohlídku vraku autobusu, v němž pátrali po případných dalších mrtvých a zraněných.  

foto: Mapy.cz/Novinky.cz

Havárie patří mezi nejtragičtější v historii Slovenska. V roce 2007 zemřelo při havárii autobusu u obce Hriňová pět lidí. V roce 2003 u Gelnice přišlo o život v převráceném autobusu 13 lidí.

:. Následky tragické nehody u slovenského Brezna.foto: Braňo Buvala/ tvnoviny.sk 

:. Letecké záběry na nehodu.Zdroj: Braňo Buvala/tvnoviny.sk

:. Následky tragické nehody u slovenského Brezna. Zdroj: Braňo Buvala/tvnoviny.sk

Výběr nejtragičtějších nehod autobusů na Slovensku
8. května 1995 - Při srážce autobusu s nákladním automobilem zahynulo pět občanů České republiky. Tragická dopravní nehoda se stala asi 15 kilometrů od Martina, když řidič Liazu vjel do protisměru a narazil do autobusu ze Vsetína.
6. července 1995 - Celkem 17 mrtvých si vyžádala nehoda českého autobusu u Kolárovic poblíž Žiliny. Autobus, který vezl zaměstnance firmy Modelárna z Nemošic u Pardubic a jejich rodinné příslušníky, sjel z vozovky a spadl z výšky asi dvaceti metrů.
7. listopadu 1998 - Pět mrtvých si u města Krupina v Banskobystrickém kraji vyžádala dopravní nehoda tureckého autobusu, který vezl polské občany. Autobus jel na pravidelné lince Varšava-Istanbul.
20. ledna 2000 - Čtyři lidé zahynuli při nehodě v Bratislavě, kdy se na silnici vedoucí okolo krematoria čelně srazil linkový autobus s protijedoucím osobním automobilem, jehož posádka se stala obětí neštěstí.
3. srpna 2003 - Jedenáct lidských životů si vyžádala tragická dopravní nehoda u Gelnice na východě Slovenska. Autobus s místními poutníky, kteří jeli na náboženskou slavnost na vrch Úhorná, sjel z úzké lesní vozovky a několikrát se převrátil.
7. listopadu 2003 - Čtyři lidé, včetně českého řidiče, zahynuli při havárii autobusu u města Ružomberok. Autobus pravidelné linky ze Spišské Nové Vsi do Brna narazil do návěsu nákladního automobilu, který se uvolnil a přejel do protisměru.
13. února 2005 - Pět lidských životů si vyžádala dopravní nehoda na silnici mezi Liptovskou Osadou a Ružomberkem, kde narazilo osobní vozidlo do linkového autobusu. Z pětičlenné posádky automobilu nikdo nehodu nepřežil.
7. listopadu 2005 - Čtyři lidé zahynuli po srážce linkového autobusu s kamionem nedaleko středoslovenského Lučence. Při nehodě zemřel řidič autobusu a tři cestující.
2. září 2007 - Při havárii autobusu nedaleko Hriňové na středním Slovensku zemřelo celkem pět lidí. Autobusu, který převážel členy folklórního souboru Hriňovčan z vystoupení na vrchu Požana, selhaly brzdy a zřítil se do rokliny.
3. října 2008 - Čtyři Slováci zahynuli při havárii autobusu české společnosti Student Agency u obce Kostolná v západoslovenském okrese Trenčín. Autobus sjel ze silnice a převrátil se na bok.
Zdroj: ČTK

Výběr článků

Načítám