Hlavní obsah

Klausův projev v EP zaznamenala i světová média

• Aktualizováno
Novinky, jim

Světová média si všimla čtvrtečního projevu prezidenta Václava Klause v Evropském parlamentu. Český prezident útočil na politiky EU, Český vůdce opovrhuje evropskými politiky, Český prezident přirovnal EU k Sovětskému svazu, píší v titulcích agentury a internetové stránky deníků.

Foto: Monasse Thierry, ČTK

Český prezident Václav Klaus na tiskové konferenci poté, co vystoupil 19. února na zasedání Evropského parlamentu v Bruselu.

Článek

Tisková agentura Associated Press uvedla, že dle Klausových slov pronesených v evropském parlamentu se Evropská unie změnila v nedemokratický elitářský projekt srovnatelný s komunistickým diktátem východní Evropy, který zakazuje alternativní myšlení.

V titulku poukázala na to, že Klaus přirovnal EU k Sovětskému svazu, i když prezident o ničem takovém nemluvil. Zmínil to, že lidé v ČR mají zkušenost s absencí opozice a pokud ji EU nedovolí, vnímají to jako útok na svobodu.

Americký The Wall Street Journal zase označil Klause za dočasného předsedu EU. Magazín vzpomněl Klausovy věty napadající centralizaci europarlamentu a Klausovy skeptické postoje ohledně ochrany trhu.

Podle britské televize BBC Klaus obvinil Evropský parlament z toho, že mezi občany EU šíří dojem, že se evropská politika lidem odcizuje.

"Začalo to dobře, skončilo neúnosně"

Panevropská zpravodajská televizní stanice Euronews komentuje, že Klaus svým projevem vydráždil poslance až k neúnosnosti, takže museli odejít.

„V podstatě Klaus řekl: ‚Možná, že nebudete chtít slyšet mé názory na evropskou integraci, ale my Češi jsme žili po 40 let v komunismu a musím říci, že svoboda projevu je absolutní nutnost‘,“ uvedla Euronews a dále vyjmenovává ostatní výroky, které vyvolávaly v parlamentu rozporuplné reakce. „Začalo to dobře, všichni při Beethovenově Ódě na radost povstali,“ dodává televize.

Vystoupení Václava Klause v Evropském parlamentu

Klause na bruselské scéně sledovali i Arabové

Kontroverzní Klausovy výroky zaznamenala dokonce i arabská televize al-Džazíra. „Český prezident tvrdě kritizoval Evropskou unii a vyvolal potlesk mnoha politiků, zatímco jiné donutil opustit sál,“ uvedla al-Džazíra.

Arabská televize připomněla, že Klaus odmítá vyvěsit na svém sídle vlajku EU s odůvodněním, že jeho země není provincií EU. Podle informací al-Džazíry má Klaus silnou podporu v českém Senátu, kvůli čemuž se zřejmě ratifikace Lisabonské smlouvy prodlouží o další měsíce. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám