Hlavní obsah

Hitler se neuměl chovat u stolu a kousal si nehty

Právo, znk

Adolf Hitler měl při stolování "šokující chování“, okusoval si nehty a miloval dorty. Jeho vztah k ženám se nesl v duchu "pasivního masochismu“. Konstatuje to zpráva britské vojenské tajné služby, která cituje z diáře bývalého nacistického plukovníka, jenž konec války strávil po boku říšského vůdce v jeho berlínském bunkru.

Foto: ČTK

Adolf Hitler

Článek

List The Daily Telegraph dále ze zprávy citoval, že Hitler, jenž prý značně trpěl plynatostí, polykal jídlo "rychle, mechanicky“.

"Jídlo je pro něj jen nezbytným prostředkem pro přežití,“ napsal plukovník, který s "fýrerem“ večeřel zhruba třicetkrát. Vůdce si prý potrpěl zejména na "obrovské porce dortu“. Při večeři "si zamyšleně kouše nehty, (občas si) přejíždí ukazováčkem po kníru a jeho manýry u stolu jsou téměř šokující,“ podotkl.

Žádná homosexualita, platonický vztah k ženám

Konverzace při jídle Hitlera uvolňovala a stimulovala ho přemýšlení. "Mluví sladkým barytonem, bez chraptivé, nepříjemné ostrosti znějící v jeho veřejných projevech,“ všiml si plukovník. "Nekouří a je přísně zakázáno kouřit v jeho přítomnosti, protože je zřejmě náchylný na záněty hrtanu,“ doplnil.

Po večeři vůdce odcházel do svých pokojů, kde "pil čaj a poslouchal fonograf“. Často se také vzdaloval v doprovodu žen, napsal plukovník s dodatkem, že Hitler se v "oněch chvílích zřejmě omezoval na platonický vztah“.

Podle autora ale není pravda, že by Hitler byl homosexuální. "Jsou to jen řeči. Jestliže v sobě měl něco podobného, byla to troška pasivního masochismu v jeho vztahu k ženám“.

Hess byl "jako bratr“

Deník se také zmiňuje o vztahu Hitlera k Rudolfu Hessovi, který v roce 1941 nečekaně odletěl do Británie. "(Hitler) ho miloval jako bratra. Instinktivně asi cítil, že Hess měl v sobě zárodek latentního šílenství, a to jen zvyšovalo jeho přízeň k němu,“ vysvětlil autor.

Hitler také sám věřil Goebbelsově propagandě týkající se jeho osoby a byl přesvědčen, že je "největším vojenským géniem všech dob“.

Dokumenty datované 3. květnem 1945, tedy tři dny po Hitlerově smrti, byly po více než 60 letech objeveny nedávno v jednom domě na jihu Anglie při stěhování. "Jde o souhrnnou zprávu britské vojenské zpravodajské služby. Nese nápis 'Tato zpráva musí být zničena do 48 hodin od obdržení‘, což se ale naštěstí nestalo,“ řekl obchodník Richard Westwood-Brookes, který dokument na začátku března dává do dražby. Prodej by mu mohl vynést až tisíc liber (přes 33 tisíc Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám