Hlavní obsah

OSN: Česko zásobuje západní Evropu pervitinem

Novinky,

Ve čtvrtek zveřejněná výroční zpráva Mezinárodního výboru pro kontrolu drog (INCB), který spadá pod OSN, se zaměřuje především na dosažené úspěchy ve sto let dlouhém boji s drogami, i na nové problémy. Zmiňuje i Českou republiku - a to jak v souvislosti s užíváním konopí, tak kvůli výrobě pervitinu, kterým země zásobuje jako hlavní exportér západní Evropu.

Článek

Ve střední a východní Evropě je i nadále na vzestupu ilegální výroba syntetických drog, konstatuje zpráva. Podle Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC) bylo v roce 2006 odhaleno a zlikvidováno největší množství ilegálních laboratoří na výrobu amfetaminu v Rusku.

Většina ilegálních výroben metamfetaminu (pervitinu) ve střední Evropě byla odhalena v České republice, která je hlavním zdrojem metamfetaminu pro západní Evropu.

Na východě a ve středu Evropy byl také zjištěn nárůst spotřeby opiátů, zejména heroinu.

Marihuana je méně nebezpečná než tabák a alkohol, myslí si Češi

Česká republika je zmiňována také ve vztahu společnosti ke konopí. Výbor INCB zmiňuje zprávu Evropské komise Eurobarometr z května minulého roku ohledně vnímání drog v EU mezi mladými lidmi ve věku 15 až 24 let. Více než 80 procent z dotazovaných 12 tisíc mladých Evropanů si uvědomuje zdravotní rizika spojená s užíváním heroinu, kokainu a extáze, u konopí je to ale jen 40 procent.

Mladí Češi věří, že užívání tabáku a alkoholu s sebou nese dokonce vyšší riziko než užívání konopí.

Konopí podle zprávy je nejrozšířenější drogou v Evropě. Vloni v průměru užívalo konopí sedm procent Evropanů ve věku 15 až 64 let. Nejvíce uživatelů na obyvatele je hlášeno z Itálie a Španělska, Česká republika je na třetím místě.

Zpráva současně zmiňuje růst nebezpečnosti konopí, protože byly vyšlechtěny formy s daleko vyšším obsahem THC (tetrahydrokanabionol), než bylo běžné v 80. letech. S tím také zřejmě souvisí zvýšená poptávka po léčbě následků užívání konopných drog. Podle zprávy jsou i indicie, že užívání konopí zvyšuje riziko psychotických poruch a schizofrenie.

Vzrůst spotřeby opiových analgetik

Celková úroveň spotřeby opiátových analgetik je v Evropě vysoká a za posledních deset let výrazně stoupla i v některých zemích střední a východní Evropy. V České republice, Řecku, Maďarsku, Itálii, Polsku a Španělsku byla spotřeba za účelem léčby bolestí v roce 2007 pětkrát vyšší než před deseti lety.

Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje přístup ke kontrolovaným léčivům jako je morfin či kodein za lidské právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám