Hlavní obsah

Kuřáci na Slovensku budou v restauracích odděleni zdí

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Majitele restaurací čekají na Slovensku nákladné přestavby. Poslanci slovenského parlamentu totiž v úterý schválili novelu zákona o ochraně nekuřáků, na jehož základě musí být kuřácká část restaurace oddělena od ostatního prostoru zdí v případě, že se v zařízení podává jídlo. Pokud se v podniku podávají pouze nápoje, stavební úpravy potřebné nebudou.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

Ve hře byl také úplný zákaz kouření v restauracích, ale tento návrh neprošel. Podle schválené novely musí být pro nekuřáky vyhrazena minimálně polovina plochy restaurace a nekuřácká část musí být umístěna u vstupu do restaurace. Pokud v restauraci nebude možné provést tuto stavební úpravu, bude celá nekuřácká.

Novela začne platit od 1. dubna 2009 a přestavbu musí majitelé restaurací ukončit do 1. září 2009. Za novelu zákona hlasovalo 111 ze 137 přítomných poslanců.

Za prodej tabákových výrobků osobám mladším 18 let hrozí pokuta. Zákon zároveň zakazuje prodej tabákových výrobků ve školních bufetech a automatech. Zákaz kouření se vztahuje na areály nemocnic, divadel, kin, úředních budovách, autobusových a železničních nástupištích.

Při hlasování neprošly kuriózní návrhy poslanců, jako byl například úplný zákaz prodeje cigaret na Slovensku nebo zákaz kouření ve vzdálenosti do 10 metrů od dětí a těhotných žen. Poslanci se v rozpravě výjimečně nedělili na koaliční a opoziční poslance, ale na kuřáky a nekuřáky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám