Hlavní obsah

Izrael ocení důstojníka wehrmachtu kvůli filmu Pianista

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Díky oscarovému filmu Romana Polanského Pianista bude v Izraeli posmrtně oceněn bývalý kapitán německého wehrmachtu Wilm Hosenfeld. V Izraeli mu udělí in memoriam vyznamenání Spravedlivý mezi národy, nejvyšší ocenění přiznávané lidem nežidovského původu, kteří riskovali životy při záchraně Židů před holocaustem.

Článek

Hosenfeldův čin by bez oscarového  filmu Pianista z 2002  zůstal nejspíš jen zapomenutou epizodou 2. světové války. Snímek režírovaný Romanem Polanskim zachycuje, jak se německý důstojník snaží pomoci v ukrývání uprostřed trosek Varšavy klavíristovi židovského původu Wladyslawovi Szpilmanovi.

:. Fotografie z filmu Pianista. Adrien Brody jako Wladyslaw Szpilman.Falcon

Hosenfeld se stal příslušníkem německé armády krátce před vypuknutím druhé světové války. Od června 1940 působil ve Varšavě jako důstojník pro sport a kulturu a během povstání ve varšavské ghettu v roce 1944 se podílel na výsleších vězňů. Sověti mu po válce vyměřili doživotí, zemřel v roce 1952 v sovětském vězení.

Podle informací expertů památníku Jad Vašem se o Hosenfeldově pomoci nezmínil jen Szpilman, ale i Leon Wurm, další muž, který přežil holocaust. S oceněním německého občana se čekalo, než se ověří, zda se nepodílel na válečných zločinech, což se nepotvrdilo. Nově získané dokumenty, mimo jiné jeho deník a dopisy manželce, dokládají jeho odpor vůči nacistické rasové politice.

:.Roman Polanski během natáčení na Barrandově.PRÁVO/Petr Hloušek

Titul Spravedlivý mezi národy získalo od roku 1963 před 22 tisíc lidí, mj. německý průmyslník Oskar Schindler, o jehož úsilí zachránit přes tisíc Židů vypráví jiný oscarový film  Schindlerův seznam režiséra Stevena Spielberga, a švédský diplomat Raoul Wallenberg, jemuž se připisuje  zásluha o záchranu nejméně 20 tisíc Židů před tábory smrti.

Reklama

Výběr článků

Načítám