Hlavní obsah

Irsko bude mít nové referendum k Lisabonu do konce října

– CORK • Aktualizováno

Ještě v tomto pololetí by Irsko mělo upřesnit termín svého opakovaného referenda o Lisabonské smlouvě, která reformuje instituce rozšířené Evropské unie a kterou země loni odmítla. Český vicepremiér pro EU Alexandr Vondra to oznámil v neděli po setkání s irským ministrem zahraničí Micheálem Martinem. Ten poté oznámil, že by to země chtěla stihnout do 1. listopadu.

Článek

"Irsko oznámí termín druhého referenda před koncem českého předsednictví," řekl Vondra.

Irský ministr zahraničí uvedl, že referendum by se mělo konat nejpozději do začátku funkčního období nové Evropské komise. Ta má v novém složení začít pracovat od 1. listopadu. Referendum ale bude jen za podmínky, že Irsko dostane garance, které učiní smlouvy pro Iry přijatelnou.

Půlroční české vedení Evropské unie skončí 30. června. Irský ministr prohlásil, že ve spolupráci s českým předsednictvím Irové pracují na podobě garancí, kterými Dublin přijetí lisabonské smlouvy podmiňuje. Jejich konkrétní podoba by podle Martina měla být známa nejpozději v červnu. Irové požadují, aby každá členská země EU měla do budoucna svého komisaře. Podle dosavadní podoby lisabonské smlouvy se jejich počet měl v budoucnu zredukovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám