Hlavní obsah

Před švýcarským sídlem OSN se upálil 26letý muž

ŽENEVA

Před komplexem Organizace spojených národů (OSN) v Ženevě se upálil 26letý muž. Před budovou se polil benzínem a zapálil se. Na rozsáhlé popáleniny později zemřel. V sobotu o události informovala švýcarská policie s tím, že se případ stal ve čtvrtek večer.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Údajně se jednalo o Tamilce žijícího v Evropě. Nejspíš dal svým činem najevo svou nespokojenost s vývojem v jeho zemi. "Policie se nejprve snažila muže identifikovat," řekl agentuře AP mluvčí ženevské policie Eric Grandjean.

Nedaleká policejní hlídka zahlédla muže až v okamžiku, kdy benzin vzplál, a nemohla jej už zachránit. "Muž stál a hořel jako pochodeň. Pak padl k zemi," uvedl mluvčí. Policie poblíž místa činu našla pětistránkový dopis na rozloučenou, v němž se muž označuje za Tamila žijící v Británii a prohlašuje, že sebeupálením protestuje proti vývoji na Srí Lance.

Deník La Tribune de Geneve uvedl, že muž se jmenoval Murugathasan a byl právníkem působícím v Londýně.

Srílanská armáda v těchto týdnech likviduje poslední ohniska odporu povstaleckých Tygrů osvobození tamilského Ílamu (LTTE). Tato organizace se čtvrt století snažila ozbrojeným bojem vytvořit samostatný stát pro Tamily na severu a východě ostrova.

Zdůvodňovala to tím, že sinhálská většina Tamily utlačuje. Své cíle prosazovala LTTE i bombovým terorem v sinhálské většinové části ostrova. Vláda v Kolombu se snažila několikrát řešit spor diplomatickým jednáním za mezinárodního zprostředkování, vyhlásila několik příměří a přislíbila Tamilům autonomii.

Obě strany se ale vždy brzy začaly navzájem obviňovat, že ta druhá příměří nedodržuje. Vláda pak vsadila na vojenské řešení problému a vše nasvědčuje tomu, že armáda byla úspěšná.

Boj si za více než dvě desítky let vyžádal nejméně 70 000 lidských životů. Někteří pozorovatelé a zřejmě i řada Tamilů se nyní obávají, že z autonomie slibované vládou tamilskému obyvatelstvu nebude nic.

Reklama

Výběr článků

Načítám