Hlavní obsah

Polský politik skončil v německém vězení, napadl letušku

Novinky, ČTK, aš, news.pl
MNICHOV

Jednu noc strávil v německém vězení polský politik Jan Rokita, píše polský server wprost. Cestou z Mnichova odstrčil letušku, která po něm požadovala, aby se před startem připoutal. To odmítl, a tak byl v želízkách vyveden. Místo návratu do Krakova skončil na policejní stanici.

Foto: Reuters

Lufthansa patří v současné době k největším evropským aerolinkám.

Článek

„Byl jsem zachráněn díky neústupnosti své ženy a pohádkovému andělu, konzulce Elzbietě Sobótkové, která se objevila na tomto hrozném místě. Díky ní jsem byl vyslechnut, o což jsem usiloval už dříve. Mohl jsem také vznést obvinění,“ cituje wprost Rokitu, který na stanici strávil celou noc, neboť odmítl zaplatit kauci 1000 eur.

Rokita si stěžoval, že s ním policie na letišti jednala neadekvátně, když mu dala želízka a zadržela ho. Podle něj s ním Němci jednali „jako se psem“ a uráželi ho.

Rokita se před startem podle německé agentury DPA nechtěl připoutat a letušku, která to po něm požadovala, hrubě odstrčil. Protože poté nehodlal letadlo dobrovolně opustit, přivolal pilot na pomoc policii. Mluvčí policejního prezídia v Ingolstadtu Hans-Peter Kammerer řekl, že pilot polského politika vnímal jako bezpečnostní riziko. Letuška, která na palubě stroje zůstala, si údajně stěžovala na bolesti.

Podle Rokity ale letuška zakázala jeho ženě, aby si odložila kabát na volné sedadlo. Nyní zvažuje, že se bude soudit se společností Lufhthansa, jejichž služeb nechce už nikdy využít.

Státní zastupitelství Rokitu podezřívá mimo jiné z ublížení na zdraví a z prohřešku proti zákonu o letecké dopravě, řekl Kammerer.

Němci Rokitu přepadli, křičela jeho žena

Problémy má i Rokitova manželka Nelly, která urazila německé policisty. Bývalá poradkyně polského prezidenta Lecha Kaczyńského, která opustila letadlo dobrovolně, mluvila podle polských médií o "přepadení" svého muže. Křičela také „Pomoc, Němci mě mlátí!“ Tvrdí, že šlo o diskriminační jednání, protože „vypadali jako cizinci“.

Rokita se dostal z vězení až na základě intervence polské konzulky. Rokita v roce 2007 kandidoval za Občanskou platformu a v případě vítězství strany by se stal premiérem. Pak se ale z politiky stáhl, protože jeho žena, ruská Němka, se stala poradkyní prezidenta Lecha Kaczynského a poslankyní za stranu Právo a spravedlnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám