Hlavní obsah

Italka po 17 letech v kómatu zemřela

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM
Aktualizováno

Italka Eluana Englarová, kterou 17 let při životě udržovaly po nehodě jen přístroje, v pondělí večer zemřela. V pátek ji lékaři s posvěcením soudu i přes protesty části italské veřejnosti odpojili od umělé výživy.

Foto: Handout/Files, Reuters

Eluana Englarová

Článek

Englarová byla uměle udržována při životě od svých 19 let. Při autonehodě v roce 1992 utrpěla mnohočetná poranění a od té doby byla v kómatu na lůžku v nemocnici v rodném městě Lecco na severu Itálie.

Její otec Beppino Englaro usiloval o ukončení dceřina vegetativního stavu téměř deset let. Loni v červenci mu poprvé soud v Miláně povolil odpojení Eluany od přístrojů. Odvolací soud rozhodnutí v listopadu potvrdil. Výrok rozdělil Itálii na dva tábory a proti otci se postavil i Vatikán a katoličtí politici.

Berlusconiho dekret úmrtí neodvrátil

V Itálii je to vůbec první úředně posvěcený akt odpojení od přístrojů, který kritikové srovnávají s eutanazií. Ta v zemi není dovolená.

Odstavení Englarové od výživy se na poslední chvíli snažila odvrátit vláda premiéra Silvia Berlusconiho. Ta v pátek jednohlasně schválila dekret, který zakazoval lékařům ženu přestat vyživovat. Italský prezident Giorgio Napolitano však mimořádný dekret odmítl podepsat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám