Hlavní obsah

Slovenští učitelé budou veřejní činitelé chránění zákonem

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Slovenské učitele bude před případnými útoky ze strany žáků a rodičů chránit zákon, kterým získají postavení veřejného činitele. Slovenská vláda v pondělí schválila příslušný návrh, který musí ještě projít parlamentem. V zákoně se uvádí, že útok na učitele bude trestným činem.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Za útok na pedagoga by se provinilec mohl dostat do vězení až na pět let. Podle ministra školství Jána Mikolaje tak budou učitelé lépe chráněni před narůstající agresivitou žáků.

Právě rostoucí agresivita žáků a nízké finanční ohodnocení jsou nejčastějšími důvody, proč slovenští učitelé opouštějí svoji profesi. Učitelé by zákon, který by upevnil jejich postavení, s radostí přivítali.

"Je to čím dal horší. Děti se k nám chovají stále agresivněji. Snaží se jeden druhého trumfnout, kdo je k učiteli drzejší a vše si natáčejí na mobilní telefony," stěžuji si Anna Strážavská ze základní školy v Lučenci. Je učitelkou přes 40 let, ale tak složitou situaci ještě nezažila. "Je smutné, že když si rodičům stěžujeme na chování žáků, oni se staví na jejich stranu," dodává.

Před několika lety příbuzní jednoho žáka zbili učitele základní školy tak, že skončil na chirurgii v nemocnici. Na internetu koluje video, v němž žák vyhrožuje učitelce, že ji vyhodí z okna. Nejotřesnější případ útoku žáka na učitele se odehrál před dvanácti lety v Bratislavě. Osmnáctiletý student chemické průmyslovky tehdy ubodal k smrti svojí pětatřicetiletou profesorku němčiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám