Hlavní obsah

Švýcaři hlasovali pro prodloužení smlouvy s EU

CURYCH

Téměř 60 procent Švýcarů se v nedělím referendu vyslovilo pro další pokračování a rozšiřování smlouvy o volném pohybu osob. Dosavadní podoba smlouvy umožňovala občanům 25 států unie, Islandu, Norska a Lichtenštejnska přístup k práci, bydlení, studiu nebo turistice v alpské republice. Švýcaři nyní smlouvu rozšířili i na naposled přijaté členy EU Rumunsko a Bulharsko.

Článek

Podle oficiálních výsledků prodloužení a rozšíření platnosti smlouvy podpořilo 59,6 procenta hlasujících. Výsledek je považován za překvapení, předvolební průzkumy naznačovaly, že hlasování bude velmi těsné.

Rozšíření smlouvy na Rumunsko a Bulharsko mnohým vadilo a nejsilnější švýcarská strana - populističtí lidovci - varovali, že by do země mohla za prací a za sociálními výhodami přijít řada obyvatel z chudších částí EU, což by mohlo zvýšit kriminalitu.

Dohoda o volném pohybu osob začala ve Švýcarsku platit v roce 2002. V září 2005 v referendu obyvatelé země helvétského kříže schválili rozšíření smlouvy o deset nových členů EU včetně České republiky.

Švýcarsko není členem EU, ale podílí se na mnoha jejích programech a aktivitách a je třetím největším obchodním partnerem EU po USA a ČLR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám