Hlavní obsah

Banka v krizi chce vyplatit odměny ve výši miliardy liber

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britský peněžní ústav The Royal Bank of Scotland (RBS) navrhuje vyplatit svým zaměstnancům bonusy v celkové výši téměř miliardy liber (přes 30 miliard korun). Je to přitom jen pár měsíců, co RBS zachránila dvacetimiliardová pomoc od vlády. O skutečnosti informoval nedělník The Sunday Telegraph.

Článek

Představenstvo banky o výši bonusů v současnosti debatuje s komisí, kterou ministerstvo financí ustavilo, aby dohlížela na vládní podíly v bankách, kterým kabinet premiéra Gordona Browna vypomohl penězi ze státní kasy.

Telegraph upozorňuje, že plán bonusů v době prohlubování recese a nárůstu nezaměstnanosti vyvolá veřejný hněv a frustraci úředníků resortu financí, byť je hodnota letošních odměn o zhruba 60 procent nižší než loni.

Ministerstvo připravuje dozorový plán

V nedělníku je také sloupek ministra Alistaira Darlinga, který napsal, že vláda zvažuje nezávislou kontrolu způsobů řízení bank. „Je v zájmu každého, aby byly banky řízeny správně. Bylo by špatné odměňovat lidi, jejichž nadměrné riskování srazilo banky ke dnu a zapříčinilo frustraci miliónů jejich zákazníků,“ uvedl mimo jiné Darling.

RBS se snaží vládu přimět k souhlasu s jejím plánem tím, že navrhuje maximální odměnu 25 000 liber (zhruba 800 000 korun) na bankéře. Zbytek bonusů má být příští měsíc vyplacen v podílech, přičemž u většiny z nich bude například podmínka, že zaměstnanec v dohodnuté době banku neopustí. RBS navíc rozhodla, že nevyplatí nic zaměstnancům ve ztrátových sférách.

K vyplacení asi poloviny navrhované částky prý RBS zavazují smlouvy, zejména s nizozemským ústavem ABN Amro, v jehož případě banka uznává, že ho v minulosti přeplácela. Komu připadne druhá polovina bonusů v hodnotě zhruba půl miliardy a za jakých podmínek, je tajné.

Tahanice kolem vyplácení bonusů se netýkají jen RBS, ale i dalších bank, kterým vláda vypomohla. Barclays plánují vyplatit odměny ve výši 600 miliónů liber (asi 18 miliard korun), Lloyds TSB zase chtěla navýšení odměn pro přední manažery.

Reklama

Výběr článků

Načítám