Hlavní obsah

Ve Stuttgartu zatkli Němce, který dodával zbraně al-Kajdě

Novinky, aš, AFP, International Herald Tribune

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STUTTGART

Na letišti ve Stuttgartu byl v pátek zadržen třicetiletý Němec podezřelý z příslušnosti k teroristické síti Al-Kajda. Oznámila to v sobotu německá prokuratura. Uvedla, že šlo o Sermeta I., který byl zatčen při příletu do země. Na muže byla hned po zadržení uvalena vazba.

Článek

Na muže byl už dříve vydán zatykač. Je podezřelý z členství v zahraniční teroristické organizaci a z porušení tří zákonů o vývozu, uvedlo stání zastupitelství v sobotním vyjádření. Policie ani prokuratura neuvedly, odkud muž přiletěl a kde žil.

Sermet I. byl obviněn, že dodával teleskopické hledáčky a noktovizory Aleemu N., Němci pákistánského původu, který byl zatčen v únoru 2008. Také mu měl předat nespecifikované množství hotovosti.

V armádě využitelný materiál a peníze mu měl Sermet I. předat během tří schůzek mezi srpnem 2004 a prosincem 2006. Aleem N. měl pak zařízení i peníze předat členům al-Kajdy působících na afghánsko-pákistánských hranicích.

Aleem N., který byl obviněn z členství v al-Kajdě, stanul v prosinci před soudem v Koblenzi. Proces, ale ještě neskončil.

Německu hrozí masivní útoky

Německé úřady minulý týden varovaly, že Německu hrozí během volebního roku 2009 útoky ze strany islamistických militantů, kteří chtějí dosáhnout odchodu příslušníků bundeswehru z Afghánistánu. Podle německých bezpečnostních představitelů se země nachází v podobné situaci jako Španělsko v roce 2004, kde teroristé zaútočili na vlaky madridské příměstské dopravy pouhých několik dní před volbami.

Reklama

Související témata:

Související články

Německu hrozí masivní teroristické útoky

Německu hrozí během volebního roku 2009 útoky ze strany islamistických militantů, kteří chtějí dosáhnout odchodu příslušníků bundeswehru z Afghánistánu. Podle...

Výběr článků

Načítám