Hlavní obsah

Rusko chce snižovat jaderné arzenály, potvrdil Lavrov

– MOSKVA

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v sobotním televizním vystoupení uvedl, že Moskva je připravena jít cestou snižování počtu strategických útočných zbraní. Chválil i to, jak vysokou prioritu věnuje této otázce nová americká administrativa Baracka Obamy. Téma je aktuální, protože letos vyprší smlouva START 1.

Článek

Lavrov naznačil, že by šlo snížit i limity stanovené START 1. "Jsme ochotni jít i dále, samozřejmě s ohledem na zájmy národní bezpečnosti Ruska, a budeme přitom samozřejmě brát v úvahu i zájmy národní bezpečnosti Spojených států," řekl ministr.

Už loni v listopadu začali zástupci Spojených států a Ruska v Ženevě jednat o nové smlouvě o snížení počtu jaderných zbraní a balistických střel, která by měla nahradit dosavadní dohodu START 1, kterou v roce 1991 uzavřely USA a tehdejší Sovětský svaz a jejíž platnost vyprší letos v prosinci.

Nový americký prezident Barack Obama podle anonymních zdrojů blízkých vládě, na které se odvolává britský list The Times, prý hodlá s Ruskem jednat o výrazném snížení jaderného arzenálu obou zemí. The Times tvrdí, že to má být dokonce až o 80 procent na tisíc bojových hlavic na každé straně. K tomu Lavrov řekl, že nic takového neslyšel, že oficiálně se o žádných číslech nemluví a že je třeba o tom jednat.

V rámci START 1 Rusko a USA omezily své arzenály na 6000 jaderných hlavic na 1600 strategických nosičích. Smlouva se vztahuje na mezikontinentální balistické rakety, jaderné rakety odpalované z ponorek a rakety a pumy vypouštěné z letadel. Netýká se střel s plochou dráhou letu vypouštěných z ponorek.

Proces jaderného odzbrojování USA a Ruska

Dohody o omezování jaderných zbraní mezi USA a Ruskem se táhnou do éry Sovětského svazu a studené války. První rozhovory o snižování arzenálů se datují do šedesátých let. Tehdy měla každá země k dispozici přes 30 tisíc nukleárních hlavic.

První významnou dohodou byla SALT. Zkratka z anglického Strategic Arms Limitation Talks (Rozhovory o omezení strategických zbraní) naznačuje, že nešlo o redukování počtu hlavic, nýbrž omezování rozšiřování arzenálů. Dohoda SALT II z roku 1979 nebyla sice plně ratifikována, ale byla dodržovaná, a to dokud během svého druhého funkčního období americký prezident Ronald Reagan nepřekročil její limity.

Klíčovým zlomem pak byla jednání Reagana se sovětským protějškem Michailem Gorbačovem. Po dohodě ze summitu v Reykjavíku se země zbavily celkem více než 2 600 střel.

Dohodu v červenci 1991 nahradila smlouva START. V roce 2002 navíc prezidenti USA George Bush a Ruska Vladimir Putin podepsali Smlouvu o omezení strategických útočných zbraní (SORT). V té se obě strany zavázaly snížit svůj jaderný arzenál o 1700 až 2200 hlavic.

Moskva už loni vyjádřila ochotu jednat, ale jedním dechem požaduje vyřešení sporu, které obě země vedou kolem eventuálního rozmístění prvků amerického protiraketového štítu v Polsku a České republice. Rusko vždy požadovalo, aby Washington od tohoto projektu ustoupil. V opačném případě vyhrožovalo rozmístěným svých raket poblíž hranic s Polskem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám