Hlavní obsah

Přistávání letadel CIA potvrdila polská prokuratura

VARŠAVA

Polská prokuratura ve čtvrtek potvrdila, že v zemi přistávala letadla americké Ústřední zpravodajské služby (CIA). Evropský parlament už dva roky vyzývá Varšavu, aby se vyjádřila k podezření, že území Polska využívala v minulých letech CIA k tajnému zadržování a přepravě osob, které američtí agenti zatkli v různých zemích pro podezření z terorismu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Prokuratura se ale nevyjádřila k informaci, zda v letech 2002 až 2005 byla v Polsku také tajná vězení CIA. Politici, kteří tehdy stáli v čele země, takové tvrzení odmítají.

„Potvrdili jsme, že neoficiální informace o letech, které končily na letišti Szymany, se zakládají na pravdě,“ uvedl Robert Majewski ze zastupitelství. Prokuratura údajně získala přísně tajný dokument, ze kterého vyplývá, že v Polsku fungovalo zařízení, které podléhalo přímo Američanům.

Neví se ale, co se v něm konkrétně dělo. Informace o tajných amerických vězeních mimo území USA se dostaly na veřejnost v roce 2005.

Spekulovalo se o dalších zemích

Média informovala, že CIA provozuje věznice v Rumunsku a Polsku; vlády v Bukurešti i Varšavě to však popřely. Vyšetřovatelé Rady Evropy se poté ale k podezření médií připojili. Objevily se přitom informace, že americké tajné služby převážely lidi podezřelé z terorismu k výslechu nebo věznění do zemí, kde mohou být vystaveni mučení, i přes české území. To se však neprokázalo.

Loni v prosinci napsal španělský deník El País s odvoláním na dosud utajované dokumenty a korespondence členů někdejší vlády, že kabinet expremiéra José Mária Aznara dal v roce 2002 k dispozici CIA letiště pro převoz vězňů na základnu Guantánamo.

V roce 2006 tehdejší americký prezident George W. Bush připustil, že CIA mimo území USA zadržuje osoby podezřelé z terorismu, nespecifikoval však, ve kterých zemích. Všechny země střední a východní Evropy včetně ČR zřízení tajných vězení CIA na svém území popřely, stejně jako podezření, že svá území poskytly CIA v rozporu se standardy lidských práv k transportu vězňů.

Reklama

Výběr článků

Načítám