Hlavní obsah

Švédsko se vrací k jaderným elektrárnám

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STOCKHOLM

Švédská vláda se vrací k jaderným elektrárnám. Chce zvrátit tři desítky let staré rozhodnutí o postupném odklonu od jaderné energie a zrušit zákaz výstavby nových reaktorů. Plán musí podpořit parlament, upozornil server BBC.

Článek

Středopravá vláda by chtěla nahradit deset dosluhujících reaktorů novými. Kabinet argumentuje, že Švédsku pomohou v boji proti klimatickým změnám a zajistí potřebné množství energie.

Vláda rovněž vyjádřila podporu rozvíjení obnovitelných zdrojů energie. Navíc výstavbu nových reaktorů nechce platit ze státní kasy.

Deset reaktorů v současnosti zajišťuje 50 procent dodávek elektřiny a veřejná podpora jaderné energie ve Švédsku podle průzkumů roste. Švédové o odklonu od jaderné energie rozhodli v roce 1980 v referendu. Od té doby byly uzavřeny jen dva z celkem dvanácti reaktorů.

Jestliže vládní plán přijmou zákonodárci, Švédsko se zařadí mezi země, které přehodnotily svou energetickou politiku a vrátily se k atomu. Výstavbu nových reaktorů plánuje Francie, Velká Británie i Polsko. A  Finsko po desetileté přestávce už začalo jadernou elektrárnu stavět.

Reklama

Výběr článků

Načítám