Hlavní obsah

Vrhání bot se stává tradicí, ve Švédsku trefili izraelského velvyslance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STOCKHOLM/JERUZALÉM

Další obětí vrhání bot po politicích se stal izraelský velvyslanec ve Švédsku Benny Dagan, když promlouval ke studentům na stockholmské univerzitě. Jeden po něm hodil botu, druhý jednu nebo dvě knihy. Oba velvyslance zasáhli. Policie je zadržela.

Foto: Darren Staples , Reuters

Článek

Dagan se tak stal už třetím člověkem, po němž házeli boty z politických důvodů. Nejznámější je hned první případ, kdy v půlce prosince irácký novinář Muntadar Zajdarí při tiskové konferenci hodil boty po loučícím se americkém prezidentovi Georgi Bushovi. V pondělí bota letěla i ve Velké Británii na čínského premiéra Wen Ťia-paa, když přednášel na univerzitě v Cambridgi o světové ekonomice. Boty se v prosinci v Londýně házely i na sídlo britského premiéra. Izraelský velvyslanec byl však prvním zasaženým.

Mluvčí stockholmské policie Joakim Caryll uvedl, že jeden vrhač hodil botu, druhý pak mrštil po velvyslanci "jednou nebo dvěma knihami“. Zřejmě jim vadila izraelská politika v Gaze. Oba mladíci byli zadrženi přítomnými policisty jako podezřelí z trestného činu ublížení na zdraví nebo pokusu o ublížení na zdraví. Zatím však není známo, zda izraelský velvyslanec nějaké zranění utrpěl. Nebylo uvedeno, kam ho bota a knihy zasáhly.

Švédsko už zažilo napětí mezi příznivci Palestinců a Izraele

Národnost studentů nebyla zveřejněna, ve Švédsku však našlo azyl i mnoho Palestinců. Bývalý izraelský velvyslanec ve Švédsku Zvi Mazel izraelskému listu Ha'arec řekl: "Tento incident představuje nový vývoj.“ Sám sice absolvoval řadu ohnivých diskusí, ale nikdy nebyl fyzicky napaden.

Mazel byl ve velvyslancem ve Švédsku, když v roce 2004 stockholmské muzeum vystavilo kontroverzní instalaci na výstavě Making Differences. Ve bazénu s krvavě rudou tekutinou se houpala bílá loďka s usmívajícím se portrétem palestinské sebevražedné atentátnice, která v restauraci Maxim v Haifě zabila 31 lidí a zranila dalších 51.

Mazel hodil do bazénku několik lamp okolního osvětlení a způsobil tím zkrat. Návštěvníci vernisáže reagovali nesouhlasně a velvyslanec byl nakonec donucen opustit prostory výstavy i přesto, že se pokoušel svůj čin vysvětlit, že mu vadí oslava terorismu a neúcta k obětem.

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: Irácký novinář hodil po Bushovi boty

Nedělní neohlášenou návštěvu George Bushe v Iráku doprovázel incident, při němž dopisovatel irácké televize Al-Bagdadíja Muntadar Zajdí hodil po americkém...

Výběr článků

Načítám