Hlavní obsah

Kouchner čelí vážnému podezření ze střetu zájmů

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner se ocitl pod palbou kritiky kvůli vážnému podezření ze střetu zájmů. Toho se údajně dopustil v letech 2002 až 2007 jako čelný představitel veřejné organizace Esther odpovědné za spolupráci Francie s nemocnicemi v afrických zemích a poté ještě zčásti i po nástupu do čela diplomacie v květnu 2007.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner

Článek

Podle knihy Le monde selon K. (Svět podle K.) novináře Pierra Péana, která se ve středu objevila na pultech,  pracoval Kouchner v uvedené době i jako poradce pro dvě soukromé firmy Africa Steps a Imeda, jejímiž majiteli byli jeho přátelé. Tyto společnosti uzavřely lukrativní poradenské smlouvy s vládami Gabunu a Konžské republiky (Brazaville) v hodnotě bezmála 4,6 miliónu eur (131 mil. Kč), aby pomohly zreformovat zdravotnický systém těchto někdejších francouzských kolonií.

Část zmíněné sumy byla navíc vyplacena až po nástupu Kouchnera do vlády prezidenta Nicolase Sarkozyho, píše Péan a dodává, že Kouchner jako ministr zahraničí měl na obě africké vlády nepřímý vliv.

Státní tajemník Bockel musel odejít

Autor knihy kromě toho dává celou věc i do souvislosti s odvoláním bývalého státního tajemníka pro rozvojovou pomoc Jeana-Marie Bockela. Ten loni v lednu požadoval, aby Francie ukončila privilegované vztahy se svými bývalými koloniemi, protože prý mnohdy zaváněly korupcí. Gabunskou a konžskou vládu toto vyjádření pobouřilo, načež si u Kouchnera jako ministra zahraničí stěžovaly. Krátce nato byl Bockel funkce zbaven a přemístěn na úřad státního tajemníka v ministerstvu obrany pro záležitostí veteránů.

Kouchner, zakladatel mezinárodní organizace Lékaři bez hranic (MSF), je vzhledem ke svým dlouholetým humanitárním aktivitám po celém světě z dřívější doby nejoblíbenějším ministrem. Sarkozy si jej do svého konzervativního kabinetu přizval i přesto, že Kouchner byl v té době členem opoziční Socialistické strany (PS).

Kouchner, kterého se PS mezitím zřekla, zatím odmítl obvinění vznesená v knize jakkoli komentovat. Minulý měsíc, kdy už k němu prosákly první informace o chystané knize, ale prohlásil, že jde o „jistá, nepřesná obvinění“ a že si případně vyhrazuje právo učinit právní kroky.

Socialisté žádají okamžité vysvětlení

Péanova kniha vzbudila na francouzské politické scéně velký rozruch. Někteří socialisté okamžitě požadovali, aby se Kouchner k obviněním okamžitě vyjádřil. „Bernard Kouchner čelí podezření, že bral peníze od afrických diktátorů. Pro ministra zahraničí velkého národa je to velmi trapné,“ zdůraznil poslanec za PS Arnaud Montebourg a dodal, že pokud má Kouchner nějakou čest, měl by věc se vší vážností vysvětlit veřejnosti. Zato šéfka PS Martine Aubryová byla zdrženlivější a prohlásila, že Kouchner je „čestný člověk“.

Na jeho obranu se ale postavil vládní Svaz pro lidové hnutí (UMP). Socialisté se podle UMP chtějí Kouchnerovi pomstít za to, že jako socialista přijal nabídku Sarkozyho stát se členem jeho vlády. „Socialisté se rozhodli, že si s ním vyřídí účty,“ řekl generální tajemník UMP Xavier Bertrand.

Autor knihy je ve Francii renomovaným novinářem. Svou prací přispěl mj. k odhalení sporných momentů v minulosti bývalého prezidenta Francoise Mitterranda za druhé světové války, korupčních skandálů v Africe a úplatkářské aféry v ropném koncernu Elf.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám