Hlavní obsah

Papež čelí kritice a v Německu ztrácí popularitu, Vatikán se kaje

ČTK, aš, Novinky, Der Spiegel
BERLÍN/VATIKÁN

Papež Benedikt XVI. čelí nebývalé kritice německého tisku kvůli tomu, že rehabilitoval biskupa, který popíral holocaust. List Der Spiegel připomíná také to, že stolec propaguje i kněze, který vítal hurikán Katrina. I kurie připouští, že postupoval neobratně.

Článek

Vatikánský kardinál Walter Kasper připustil, že Vatikán postupoval velmi neobratně v aféře kolem rehabilitace biskupa popírajícího holocaust. V rozhovoru pro pondělní vysílání německé relace rozhlasové stanice Radio Vaticana si Kasper také posteskl, že papež s ním záležitost nekonzultoval.

"Došlo i k omylům v přístupu kurie. To chci říct naprosto jasně," prohlásil kardinál. "Dostatečně jsme to ve Vatikánu neprobrali a dál jsme neposuzovali, jaké problémy by to mohlo způsobit," řekl kardinál k papežovu rozhodnutí zrušit exkomunikaci britského biskupa Richarda Williamsona. Opětné přijetí Williamsona, který byl před 20 lety z církve vyloučen spolu se třemi kolegy ze Společnosti svatého Pia X. kvůli svým krajně konzervativním názorům, oznámil Benedikt XVI. 24. ledna.

Krátce předtím přitom tento kontroverzní biskup v rozhovoru pro švédský rozhlas odmítl existenci plynových komor.

Židé jsou pobouřeni, Společnost pokračuje v kontroverních tvrzeních

Williamsonův postoj vyvolal okamžitě odmítavou reakci židovských kruhů. Hlavní rabinát v Izraeli pohrozil zmrazením rozhovorů s Vatikánem a vytkl papeži, že se dostatečně nedistancoval od Williamsona, který ani neuznává druhý vatikánský koncil a trvá na mši v latině 

"Přirozeně, vysvětlovat něco ex post je vždy mnohem obtížnější, než když se to objasní předem. Dal bych také přednost tomu, kdyby (zrušení Williamsonovy exkomunikace) předcházela větší komunikace," řekl kardinál Kasper.

Z komentářů katolických teologů vyplývá, že aféra s Williamsonem citelně pošramotila Benediktovu pozici. Podle Toma Reese z Teologického střediska univerzity v americkém Georgetownu "tato a další kontroverze ukazují na osudové systémové chyby v Benediktově pontifikátu, které ničí jeho efektivitu jako papeže.“.

Podle Reese je papež obklopen lidmi, kteří nejsou tak bystří jako on sám a nikdy by je ani nenapadlo, že by mu měli položit nějaké otázky.

Otec Eberhard von Gemmingen, který stojí v čele německé redakce vatikánského rozhlasu, "v organizaci a komunikaci Vatikánu existují zjevné nedostatky... K takovému nedorozumění a debaklu prostě již nesmí dojít."

Německo se do papeže pustilo

Tvrdě se do papeže pustila také německá média, zejména Der Spiegel, protože Židé protestovali a požadovali, aby katolická církev okamžitě přerušila všechny styky s popírači holocaustu. Místopředseda Ústřední rady Židů v Německu Salomon Korn shrnul, jak záležitost vnímají Židé: "Německý papež - alespoň tak jej svět přijímá - uděluje svou milost komusi, kdo popírá holocaust, a to jen několik dní před oslavami výročí osvobození Osvětimi.“

Hamburský biskup Werner Thissen upozorňuje, že selhal celý Vatikán, protože neprozkoumal do hloubky společnost svatého Pia X. a názory Williamsona před tím, než jej rehabilitoval. Podle něj je "špatným rozhodnutím rehabilitovat popírače holocaustu.“

Williamsonův názor přitom ve společnosti Pia X. není ojedinělý. Korunu tomu nasadila hlava společnosti Florian Abrhamowicz, který prohlásil, že "ví o existenci plynových komor jako prostředku sloužících k dezinfekci, ale nemže jistě říci, zda někoho zabily“.

Hurikán Katrina byl boží odplatou hříšnému městu

Ovšem der Spiegel kritizuje Benedikta XVI. i kvůli dalším sporným výrokům. Zmiňuje i šokující výroky Gerharda Maria Wagnera z lineckého biskupství, který vítal hurikán Katrinu jako "boží odplatu New Orlenas". 

"Nezaplavilo nějaké město, ale vysněné město lidí s nejlepšími bordely a nejkrásnějšími prostitutkami,“ prohlásil tehdy. Tsunami zase byla podle něj trestem pro bohaté západní turisty, kteří zaplavili chudé Thajsko. 

Stejný muž se proslavil už v roce 2001 útoky na Harryho Pottera, že šíří satanismus nabádá k provozování čarodějnictví.

Není to ale první neobratnost papeže. Během své přednášky na univerzitě v německém Řezně v roce 2006 urazil muslimy, když hovořil o filozofických a historických rozdílech mezi islámem a křesťanstvím a vztahem mezi vírou a násilím. Citoval slova byzantského císaře Manuela II. Paleologa (1350 -1425), který uvedl, že prorok Muhammad přinesl světu jen "zlo a nelidskost".

Reklama

Výběr článků

Načítám