Hlavní obsah

Lavrov s Clintonovou se vyslovili pro těsnější kontakty

Novinky, aš, RIA Novosti
MOSKVA

Ministři zahraničí Ruska a Spojených států se vyslovili pro těsnější kontakty. Dohodli se na tom při vzájemném telefonickém rozhovoru Sergej Lavrov a Hillary Clintonová. V úterý o tom informovalo ruské ministerstvo zahraničí.

Článek

Podle vyjádření ruského ministerstva byl „akceptován oboustranný zájem vytvořit pobídky pro prohloubení vzájemných vztahů po nástupu nové americké administrativy“.

V komuniké se uvádí, že těsnější kontakty zajímají obě strany, a to jak v mezinárodních otázkách, tak i v dvoustranných“.

Text to dále specifikuje: „Zvláště byla zdůrazněna závážnost upevnění součinnosti jak v dvoustranných plánech zahrnujících i otázky strategického dialogu a ekonomické spolupráce, tak v aktuálních mezinárodních problémech včetně řešení (situace v) Afghánistánu.“

Slova mohou naznačovat i ochotu Američanů ustoupit v původním plánu rozmístění prvků protiraketové obrany ve střední Evropě, což už v nedělních otázkách Václava Moravce tvrdil Jiří Dienstbier, který přímo řekl: „Já si především myslím, že žádný radar nebude. Koneckonců viceprezident Biden byl vždycky proti derivátům hvězdných válek. Možná že dobrá záminka bude světová finanční krize.“

Snahu pomoci v Afghánistánu dalo Rusko najevo už několikrát, zejména jde o zajištění dodávek zásob pro vojáky koalice, protože cesta přes Pákistán je stále složitější. Kolony mířící z Karáčí přes Chajbarský průsmyk jsou častým terčem útoků islámských radikálů v Pákistánu. V Chajbraském průsmyku se platí výpalné, z něhož část peněz může jít i Tálibánu. V úterý byl v průsmyku zničen klíčový most.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám