Hlavní obsah

OBRAZEM: V Řecku se vylodili nespokojení farmáři i s traktory

PIREUS

Slzný plyn použila v pondělí ráno řecká policie proti zemědělcům z Kréty, kteří se vylodili s traktory v přístavu Pireus a snažili se vyrazit po silnici na protivládní demonstraci do Atén. Při střetech utrpěli zranění nejméně dva lidé, informovala agentura AP. Nespokojení zemědělci, kteří se už třetí týden snaží svými protestními akcemi přinutit vládu ke zvýšení výkupních cen a k uvolnění státní pomoci do sektoru, nakonec přístav zablokovali.

Článek

Stovky zemědělců s traktory, dodávkami, nákladními auty a dalšími dopravními prostředky dorazily do Pirea z Kréty již v noci s cílem demonstrovat před ministerstvem zemědělství v Aténách. Úřady je ale varovaly, že do metropole vpustí jen pěší demonstranty, protože traktory by aténskou dopravu zcela ochromily.

Zemědělci varování ignorovali a pokusili se policejní blokádu v přístavu prorazit i s traktory. Jednotky pořádkové policie proto proti nim použily granáty se slzným plynem, aby je zatlačily zpět. Skrumáž si vyžádala dva zraněné - jedním z nich je opoziční politik, který přišel demonstrující zemědělce podpořit.

foto: Reuters/Yiorgos Karahalis

Po neúspěšném pokusu o průlom policejního kordonu se zemědělci rozhodli uzavřít přístup do části přístavu, odkud je zajišťováno lodní spojení s Krétou. Blokádu hodlají podle agentury uvolnit, až jim policie zpřístupní cestu do Atén.

foto: Reuters/Phasma

Mezi asi tisícovkou demonstrantů z Kréty jsou i lokální politici, především starostové obcí, a také členové parlamentu.

Střety v Pireu jsou zatím poslední kapitolou vleklého protestního hnutí řeckých zemědělců, kteří v minulých dnech zatarasili na řadě míst v zemi důležité dopravní spoje, včetně některých hraničních přechodů, aby se domohli finanční pomoci od vlády. Protesty silně zkomplikovaly dopravní situaci v zemi a v severní části Řecka přiškrtily i pohyb zboží přes hranice.
:. Blokády vytvořily na hlavních tazích zácpy.foto: Reuters/Yiorgos Karahalis
Řecká vláda minulý měsíc přislíbila zemědělskému sektoru finanční injekci v hodnotě půl miliardy eur, zemědělci ale tuto pomoc označili za naprosto nedostatečnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám