Hlavní obsah

Ukrajinský prezident se téměř zbavil jedovatého dioxinu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko se téměř úplně zbavil jedovatého dioxinu, který ho ohrožoval na životě. Lékaři v rámci dlouhodobé léčby odstranili 95 procent látky, která na lidský organismus působí zánětlivě a rakovinotvorně a ve zvýšených koncentracích způsobuje smrt.

Foto: Mykola Lazarenko/Pool, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko

Článek

„Z prezidentova těla bylo odstraněno 95 procent dioxinu. Jeho stav je stabilní,“ citovala ukrajinská agentura UNIAN Juščenkova lékaře.

Juščenko onemocněl v září 2004 uprostřed předvolební kampaně po večeři se šéfem ukrajinské tajné služby Ihorem Smeškem a jeho zástupcem Volodymyrem Stasjukem.

Lékaři se nejprve domnívali, že něco špatného snědl. Prezidentův stav se však rapidně horšil a byl proto převezen na kliniku ve Vídni, kde se o něj starali i odborníci ze Spojených států a Británie. Ti později potvrdil, že Juščenko byl otráven dioxinem.

Juščenko, jehož tvář stále nese stopy po otravě, veřejně obvinil z vražedného útoku režim bývalého ukrajinského prezidenta Leonida Kučmy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám