Hlavní obsah

Slovenské ministerstvo obrany skartovalo dokumenty kontrarozvědky

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Stovky dokumentů bývalé československé Vojenské kontrarozvědky (VKR) byly v období 1996 až 2001 skartovány. Upozornil na to deník SME, podle něhož měly být tyto dokumenty předány Ústavu paměti národa. VKR byla před rokem 1989 vojenskou složkou Státní bezpečnosti (StB).

Článek

Armáda zničila především dokumenty z let 1988 až 1990. Ty zahrnovaly záznamy o činnosti tajných spolupracovníků, zprávy o činnosti agentů, informace o zpravodajských akcích a informace o metodách práce VKR. Skartování probíhalo v období vlád Vladimíra Mečiara a Mikuláše Dzurindy.

"Kdybych o skartaci věděl, tak to zastavím," tvrdí ministr obrany Mečiarovy vlády Ján Sitek. Rovněž ministr obrany Dzurindovy vlády Pavol Kanis tvrdí, že o pokračujících skartacích nevěděl.

Bývalý člen skartovací komise Pavel Škára v likvidaci dokumentů nevidí nic problematického: "Skartovaly se jen jednotlivé listy. Zpravidla šlo o třetí nebo čtvrtou kopii, zbytek je v Praze."

VKR měla před rokem 1989 za úkol verbovat spolupracovníky z řad vojáků z povolání a vojáků základní služby. Shromažďovala informace o vojácích, kteří chtěli emigrovat nebo měli rodinu na Západě. Dokumentovala i trestnou činnost v armádě a odhalovala činnost západních agentů v Československé lidové armádě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám