Hlavní obsah

Nokia popírá hrozbu odchodu z Finska, svůj zákon ale prosadit chce

Novinky, aš, Novinky, AFP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HELSINKI

Největší světový výrobce mobilních telefonů Nokia v neděli popřel tvrzení listu Helsingin Sanomat, že odejde z Finska, jestliže vláda nepřijme nový zákon umožňující kontrolovat e-maily svých zaměstnanců. Zákon se však firma snaží vehementně prosadit, protože se bojí úniku ekonomických a technologických tajemství.

Foto: Reuters

Ředitel Nokie Olli-Pekka Kallasvuo

Článek

Deník Helsingin Sanomat v sobotu citoval jednoho vysoce postaveného úředníka, obeznámeného s problémem: "Nokia tvrdě lobbuje pro přijetí zákona. Vzkaz byl velmi jasný - jestliže zákon nebude přijat, Nokia by mohla opustit Finsko“. 

Mluvčí společnosti to okamžitě popřela stejně jako premiér. "O žádném takovém ultimátu jsem neslyšel,“ řekl premiér Matti Vanhanen celoplošnému rozhlasu Yle. "Diskutovali jsme o zákonu s mnoha společnostmi včetně Nokie, a nikdy jsem neslyšel, že by vyslovila takovou hrozbu,“ dodal.

Mluvčí největšího světového výrobce mobilních telefonů uvedla pro tiskovou agenturu STT: "Nokia nikdy nehrozila odchodem." Podle ní je článkem listu "docela sporný “ a obsahuje "řadu omylů a neporozumění".

Podle kritiků odporují praktiky kontroly korespondence, které Nokia navrhuje, finské ústavě a porušují osobní svobody zaměstnanců koncernu.

Návrh příslušného upřesňujícího zákona, který je označován jako Lex Nokia, by se měl projednávat v nejbližší době, možná už v únoru. Nokia prosazuje, aby mohla zjišťovat, kdo, kdy a komu e-mail posílal, a současně zjišťovat velikost příloh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám