Hlavní obsah

Žádný radar nakonec nebude, myslí si Dienstbier

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, rei

Předseda senátního zahraničního výboru Jiří Dienstbier se domnívá, že administrativa nového amerického prezidenta Baracka Obamy odstoupí od plánů umístit v ČR radar, který má být součástí amerického protiraketového štítu ve střední Evropě. Řekl to v nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Dienstbier

Článek

„Já především si myslím, že žádný radar nebude,“ řekl Dienstbier s tím, že tuto možnost už Obamova administrativa jasně naznačila. „Konce konců, viceprezident Biden byl vždycky proti derivátům hvězdných válek. Možná, že dobrá záminka bude světová finanční krize. Dá se to do šuplíků a z těch se to bude těžko vyndávat. Jediná výjimka je spolupráce s Ruskem, ale to je dlouhodobá výjimka.“ dodal Dienstbier.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg si myslí, že by český parlament měl už uzavřené smlouvy s Američany ratifikovat. „Výhodnější smlouvy s Američany už nedostaneme, to vím. Příští smlouva by mohla být pouze horší,“ řekl ministr. Můžeme samozřejmě potom jednat s Rusy o spolupráci na protiraketové obraně. Kdybychom se propojili, bylo by to rozumné vzhledem k hrozbám z východu. Už to řekla německá kancléřka Merkelová a já jsem řekl, že jsem s tím srozuměn. Prozatím jsme neslyšeli kladný názor z ruské strany,“ podotkl.

K radaru se v pořadu vyjádřil i bezpečnostní poradce amerických prezidentů a politolog Zbigniew Brezinski. Řekl, že technologie radaru a její přínosy se ještě neprokázaly.

Dienstbier: ČR chybí zahraničně-politická strategie

Jiří Dienstbier v ČT také řekl, že české zahraniční politice chybí strategie. „Chybí tady strategická koncepce české zahraniční a bezpečnostní politiky,“ poznamenal s tím, že v Česku sice jsou různí odborníci, ale pohybují se v jakémsi neuspořádaném prostoru.  

„Na tom máme možná největší vinu to, že si 20 let po revoluci nejsme vědomi, jaké místo ve světě chceme zastávat. Myslím, že hlavním úkolem je zapojit se do evropské integrace, kde můžeme prosazovat své záměry. Otázkou je, jestli víme, co chceme prosazovat,“ podotkl Dienstbier.

Dienstbier nepřímo uvedl, že se na stavu podílí i prezident Václav Klaus. V souvislosti s prezidentovým popíráním globálního oteplování řekl, že tam argumenty neplatí. „Je to jeho přesvědčení. Už ho také neberou skoro nikde vážně a také už ho skoro nikam nezvou. Poškozuje to obraz ČR,“ řekl. Dodal, že na Islandu tento týden kvůli tání arktického ledovce jednaly špičky NATO, aby prodiskutovaly hrozby otevření severní cesty poté, co ledovec zmizí.

Šéf diplomacie Schwarzenberg Dienstbierovu názoru na nedostatek zahraničně-politické koncepce oponoval: „Já bych netvrdil, že nemáme strategii. Myslím, že máme dosti jasné představy, alespoň na ministerstvu zahraniční. Je však pravda, že zahraničně-politická diskuse v Česku je tradičně dosti slabá. Je to ale také vývojem u nás. Nesmíme zapomenout, že jsme poměrně menší zemí ve vnitrozemí.“

Dienstbier, Schwarzenberg a koneckonců i Brezinski se shodli na potřebě spolupráce ČR jak s USA, tak s Ruskem.

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko chce naplno obnovit spolupráci s NATO

Vztahy mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí, které se rapidně zhoršily po loňské ruské invazi do Gruzie, se znovu vracejí k normálu. Ruský velvyslanec při...

Výběr článků

Načítám