Hlavní obsah

Britové ve stínu skandálu mění zákon, lordové hlasovali za úplatky

– LONDÝN
Novinky, rei

Britské ministerstvo spravedlnosti připravuje zákon, na jehož základě bude některým lordům zapovězeno členství v horní komoře britského parlamentu. Tým ministra Jacka Strawa opatřením reaguje na úplatkářský skandál ve Sněmovně lordů. Vyšlo totiž najevo, že si hlasy lordů kupovaly podnikatelské subjekty. Nit vede například i k ruskému plynárenskému gigantu Gazprom.

Foto: Profimedia.cz

Ministr spravedlnosti Jack Straw připravuje zákonné limity pro členství ve Sněmovně lordů.

Článek

O případu informoval list The Sunday Times. Vláda chce, aby zákon platil do voleb, jež se mají uskutečnit příští rok v květnu. Vyhoštění ze Sněmovny se má týkat zástupců, kteří nejsou rezidenty nebo se narodili v jiné zemi a v Británii tudíž neplatí některé daně, nebo kteří v minulosti spáchali závažný trestný čin. Podle Timesů se to v současnosti týká sedmi zástupců, včetně známého spisovatele Jeffreyho Archera či někdejšího majitele deníku Daily Telegraph Conrada Blacka.

Nedělní Timesy už minulý týden informovaly, že někteří labourističtí zástupci ochotně upravovali zákony ve prospěch podnikatelských subjektů, které jim za to platily. Lorda Truscotta prý platila lobbistická firma, jejímž klientem byl i ruský státní plynárenský gigant Gazprom. Lord Taylor měl zase dostat zaplaceno za prosazení žádosti o stavbu elektrárny. Lord Snape, mimo jiné též konzultant dopravní společnosti First-Group, pak prosazoval zákonné změny ve prospěch dvou autobusových přepravců. Ten své návrhy ovšem na poslední chvíli stáhnul.

Podle deníku výčet nekončí a zákonodárců, kteří za peníze prosazovali přijetí různých návrhů, bylo mnohem víc.

Kauza Morava po britsku

Věc se dostala na veřejnost poté, co se reportéři listu podobně jako čeští reportéři v kauze tehdejšího poslance ODS Jana Moravy vydávali za lobbisty. Lordové Taylor, Truscott a Moonie, někdejší ministři a poradce ministra, kteří se s nimi setkali, jim potvrdili, že jim mohou pomoct se změnou zákona. Hovořili o poplatcích mezi 24 a 120 tisíci liber (až zhruba 3,6 miliónu korun). Novináři rozhovor nahrávali a předali Scotland Yardu.

Lord Truscott, někdejší ministr průmyslu, během rozhovoru řekl, že nedávno hovořil s Gazpromem, který se snaží proniknout na britský trh. Dodal, že má s ruskou společností kontakt přes jednu konzultační firmu, která ho platí jako poradce. „Jedna ze společností, které radím, radí Gazpromu. Já Gazpromu přímo neradím,“ řekl. Sunday Times navíc upozorňuje, že Truscott má za manželku Rusku.

Truscott navíc řekl, že Gazprom chtěl už před pár lety koupit britskou energetickou firmu Centrica. Úřady to nechtěly připustit kvůli obavám o národní bezpečnost.

Napříč britskou politickou scénou panuje s připravovanými limity pro členství ve Sněmovně lordů souhlas. Vztahovaly by se na přívržence obou hlavních stran. Například lord Ashcroft, miliardář podporující konzervativce, odmítá potvrdit svůj status daňového poplatníka. Lord Laidlaw, který stojí za stejnou stranou, má zase trvalé bydliště v Monaku. V zahraničí se narodili podporovatelé vládních labouristů lord Paul a baronka Gardnerová. Také nezávislý lord Foster žije ve Švýcarsku.

Sněmovna lordů

Britský parlament se vyvinul z královské rady. Na dvě komory byl rozdělen za krále Eduarda III. (1312 - 1377). V dolní komoře zasedali měšťané a nižší šlechta, zatímco ve Sněmovně lordů byli církevní hodnostáři a aristokracie. Horní komora měla větší pravomoci, o které v průběhu staletí přicházela.

Křeslo ve Sněmovně lordů se dědilo. Roku 1958 byly vytvořeny pozice členů s doživotním členstvím bez možnosti předat členství dědicům. Za vlády premiéra Tonyho Blaira byl počet zástupců s dědičným právem omezen na 92. V současnosti má komora téměř 750 členů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám